hotad demokrati i Bangladesh

Skriftlig fråga 2004/05:180 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-21
Anmäld
2004-10-21
Besvarad
2004-10-27
Svar anmält
2004-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga 2004/05:180

av Mariam Osman Sherifay (s) till utrikesminister Laila Freivalds om hotad demokrati i Bangladesh

Bangladesh blev självständigt 1971 från Pakistan efter ett blodigt inbördeskrig. Landet har ett parlament och demokratiskt folkvalda regeringar styr landet sedan elva år tillbaka.

Den nuvarande regimen har bildat en koalition med ett fundamentalistiskt islamiskt parti. Landet är i kaos. Politiska mord och våld är vardagsmat i landet nu. Regeringen förföljer aktivister och ledare. Flera har dödats och kastats i fängelse.

Oppositionsledare är Sheikh Hasina som leder Awamiförbundet. Under förra mandatperioden var hon statsminister i det bangladeshiska parlamentet.

Den senaste tiden har oppositionen i landet blivit utsatt för terror och förföljelse. Under ett fredligt protestmöte (den 21 augusti 2004) exploderade tio granater som dödade ett tjugotal ledare och anhängare. Sheikh Hasina klarade sig mirakulöst från allvarliga skador. Detta var inte första gången. Hon har tio gånger tidigare blivit utsatt för mordattentat.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att utreda händelserna i Dhaka den 21 augusti?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:180 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2004/05:180 om hotad demokrati i Bangladesh

Utrikesminister Laila Freivalds

Mariam Osman Sherifay har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utreda händelserna i Dhaka den 21 augusti 2004.

Som jag framhöll i mitt svar på Cecilia Wikströms fråga 2003/04:1607 om situationen för den politiska oppositionen i Bangladesh ser den svenska regeringen allvarligt på de senaste årens upptrappning av det politiska våldet bland annat mot oppositionen och det faktum att de skyldiga i flertalet fall inte har kunnat avslöjas och lagföras. Regeringen följer noga utvecklingen i landet. Detsamma gäller i EU:s övriga medlemsstater. Situationen i Bangladesh är därmed sedan länge uppmärksammad både i Sverige och övriga EU.

EU reagerade på attentatet mot Awami-förbundets möte i Dhaka den 21 augusti på flera sätt. Den lokala EU-trojkan gjorde ett uttalande och besökte Awami-förbundets ledare Sheikh Hasina, som lyckligtvis hade undgått attentatet mot hennes liv. Senare utfärdade det nederländska ordförandeskapet en deklaration och trojkan uppvaktade Bangladeshs utrikesminister. I uttalandena och vid besöken uttalades den oro EU-medlemmarna känner för det ökande våldet i allmänhet och för granatattacken i synnerhet. EU uppmanade regeringen att genomföra en noggrann undersökning av attacken och att ställa de skyldiga inför rätta. Regeringen uppmanades också att ge adekvat skydd för politiska ledare och minoriteter som till exempel Ahmadiyya-muslimerna och den lokala befolkningen i Chittagong Hills.

Sverige och övriga EU kommer att noga följa upp den fortsatta utredningen av händelserna den 21 augusti liksom även den allmänna utvecklingen i Bangladesh. Den aktuella situationen och EU:s möjligheter att påverka utvecklingen i landet i positiv riktning diskuterades senast vid ett expertmöte i Bryssel den 21 oktober och kommer att fortsätta under hösten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.