Hot och våld mot forskare

Skriftlig fråga 2020/21:2231 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-17
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

De senaste åren har hot och våld riktat mot forskare ökat. Detta menar säkerhetsansvariga vid såväl Göteborgs och Lunds universitet som Karolinska institutet. Det är en oacceptabel situation. Att forskare skräms till tystnad för exempelvis forskningsresultat de presenterar eller forskning de bedriver begränsar inte bara deras frihet utan förhindrar även att ny kunskap kan utvecklas och spridas. Detta samtidigt som det är oerhört viktigt att forskare kan och vågar uttala sig även i kontroversiella ämnen. Det är viktigt också för fullgörandet av den så kallade tredje uppgiften.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga och bemöta ovanstående problem?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2231 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

U2021/ 0 1715 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2231 av Betty Malmberg (M)

Hot och våld mot forskare

Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag som statsråd avser vidta för att förebygga och bemöta problem med hot och våld riktat mot forskare.

Hot och våld mot forskare är oacceptabelt. I längden kan det leda till ett samhälle där forskare inte vågar forska på viktiga områden och undviker att sprida, kommunicera och samverka kring sin forskning. Det är ett hot mot de akademiska kärnvärdena. Högskolornas uppgift är att samverka med det omgivande samhället, informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta. Att enskilda forskare utsätts för hot och våld mot forskare är ett allvarligt hot mot demokratin. Forskare har en viktig roll i det demokratiska samtalet som vilar på yttrandefrihet och utgör grundvalen i en levande demokrati.

Forskningens frihet är av sådan stor vikt för vetenskapens och samhällets utveckling att den åtnjuter grundlagsskydd. Till skillnad från flera andra länder finns det dock ingen principbestämmelse i Sverige om akademisk frihet som gäller generellt för universitets och högskolors verksamhet. Regeringen föreslår därför i den forsknings- och innovationspolitiska propositionen, Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige (prop. 2020/21:60) en ändring i högskolelagen om att det som allmän princip i högskolornas verksamhet ska gälla att den akademiska friheten ska främjas och värnas. Det här är en tydlig markering av det fria kunskapssökandets och den fria kunskapsspridningens betydelse för högkvalitativ forskning och utbildning. Den föreslagna bestämmelsen markerar också att universitet och högskolor ska präglas av ett öppet samtalsklimat där olika idéer kan brytas mot varandra och oväntade resultat kan tas upp.

Universitet och högskolor har, liksom alla arbetsgivare, ansvar för ett förebyggande arbete för sina anställdas säkerhet och trygghet samt för att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs. Högskolor och universitet ska vara trygga och jämställda arbetsplatser med bra arbetsvillkor och god arbetsmiljö, vilket är en grundläggande faktor för hög kvalitet. Högskolan ska jobba systematiskt med aktiva åtgärder mot hot, sexuella trakasserier och utsatthet. Det är också viktigt att enskilda forskare tar kontakt med arbetsgivaren och får rätt stöd samt att polisanmälningar görs.

Som minster har jag lyft frågan med universitet och högskolor ett flertal gånger den senaste tiden. Säkerhetsfrågorna är också en viktig fråga vid den årliga myndighetsdialogen med universitet och högskolor.

Betty Malmberg nämner exempel från tre universitet. Det är av stor vikt att få en tydligare bild av hur den totala situationen ser ut inom universitet och högskolor. Regeringen välkomnar därför den nationella kartläggning av forskares utsatthet som Sveriges universitets- och högskoleförbund genomför tillsammans med Sveriges universitetslärare och forskare samt Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Regeringen avser följa frågan om hot och våld mot forskare och vid behov vidta ytterligare åtgärder utöver förslaget på stärkt lagstiftning.

Stockholm den 24 mars 2021

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.