hot och våld inom kollektivtrafiken

Skriftlig fråga 2004/05:1703 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-05-24
Inlämnad
2005-05-24
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 2004/05:1703

av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Ulrica Messing om hot och våld inom kollektivtrafiken

En undersökning som fackförbunden Kommunal och Seko gjort visar att 28 % av de anställda inom kollektivtrafiken har blivit utsatta för hot det senaste året. 10 % har utsatts för våld och var femte anställd har utsatts för rån eller rånförsök. Dessa siffror visar på en miljö som kan vara farlig både för personal och passagerare. Det kan även innebära att det i fortsättningen blir svårt att upprätthålla en bra lokaltrafik.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot hot och våld inom kollektivtrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1703 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1703 om hot och våld inom kollektivtrafiken

Statsrådet Ulrica Messing

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot hot och våld inom kollektivtrafiken.

Det undersökningsresultat som Lars-Ivar Ericson refererar till, som visar att hoten och våldet inom kollektivtrafiken är omfattande, är oroande. Problemen med våld och hot förekommer inte bara inom kollektivtrafiken utan är ett generellt samhällsproblem som måste stävjas. Våld och hot mot personal inom kollektivtrafiken innebär även att resan uppfattas som otrygg vilket riskerar att leda till att färre väljer det kollektiva resandet.

Det är landstingen, kommunerna och deras trafikhuvudmän som är ansvariga för den lokala och regionala kollektivtrafiken. Det faller sig naturligt att de, tillsammans med de olika operatörerna, också har ett ansvar för att bevaka och stävja det våld som förekommer inom sektorn. Självklart är det också en uppgift för polisen att hjälpa till för att bryta denna utveckling.

Så vitt jag känner till arbetar man redan på flera håll i landet med olika metoder för att komma till rätta med problemen. Det handlar bland annat om fler väktare ombord under vissa tider och ökad användning av övervakningskameror. Dessutom arbetar man för att minska kontanthanteringen inom branschen för att på så sätt minimera riskerna för att förare ska bli rånade.

Min förhoppning är att de åtgärder, som branschens aktörer nu arbetar med, på sikt kommer att leda till en minskning av våldet och hoten inom kollektivtrafiken. Vid planering och uppförande av nya trafikmiljöer behöver våldsförebyggande aspekter beaktas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.