Hot och attacker mot hbt-personer i Ukraina

Skriftlig fråga 2011/12:587 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-22
Anmäld
2012-05-22
Besvarad
2012-05-30
Svar anmält
2012-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga

2011/12:587 Hot och attacker mot hbt-personer i Ukraina

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 20 maj 2012 skulle den första Prideparaden ha genomförts i Ukrainas huvudstad. Men inför paraden ökade hoten och attackerna mot deltagarna i Kiev. Flera hbt-personer, bland annat Svyatoslav Sheremet som är ledaren för Gay Forum of Ukraine, attackerades och misshandlades svårt. Det finns uppgifter om att motdemonstranter fotograferade deltagare och att bussar som skulle transportera deltagarna bevakades och deras nummerplåtar fotograferades. Trots att polisen gett tillstånd för paraden har deras insatser för att skydda deltagarna varit mycket bristfälliga. 30 minuter före paradstarten uppmanade man i stället arrangörerna att ställa in paraden. Företrädare för polisen i Kiev uppgav till Pridearrangörerna att man inte var beredd att riskera sitt liv för att skydda hbt-personer.

Den 8 juni inleds fotbolls-EM i Ukraina och Polen. Den 11 juni spelar Sverige sin första match mot just Ukraina i Kiev. Man kan självklart ifrågasätta det lämpliga i att arrangera ett större idrottsarrangemang i ett land som kränker hbt-personers grundläggande mänskliga rättigheter. Det borde vara en självklarhet att heterosexuella såväl som hbt-personer ska ha möjlighet att följa ett fotbolls-EM utan rädsla för sin säkerhet. Och frågan är vilken möjlighet hbt-personer har att delta i den kommande fotbollsfesten i Ukraina när den ukrainska polisen inte är beredd att skydda hbt-personer från våld och attacker?

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att vidta för att tydliggöra för den ukrainska regeringen att mötesfriheten också inkluderar rätten att få arrangera Prideparader utan rädsla för attacker och våld?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:587 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 maj

Svar på fråga

2011/12:587 Hot och attacker mot hbt-personer i Ukraina

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att tydliggöra för den ukrainska regeringen att mötesfriheten också inkluderar rätten att få arrangera Prideparader utan rädsla för attacker och våld.

Regeringen ser med oro på rapporterna om attacker mot arrangörerna av Prideparaden i Kiev, liksom på de brister i myndigheternas skydd av organisatörerna som rapporterats. Det är de ukrainska myndigheternas ansvar att möten och demonstrationer kan genomföras. Det följer av Ukrainas internationella förpliktelser. Genom ambassaden i Kiev har Sverige agerat aktivt till stöd för Pride. Ambassaden har träffat organisatörerna och genom ett öppet brev uttalat stöd för manifestationen. Efter händelserna den 19–20 maj har ambassaden i samtal med företrädare på hög nivå för Ukrainas regering och stadsförvaltningen i Kiev klargjort vår ståndpunkt samt påmint om Ukrainas internationella åtaganden att garantera mötesfriheten och säkerställa att hbt-personer kan utöva sina rättigheter.

Sverige har även agerat inom EU. Ett möte mellan organisatörerna av Pride och EU-kretsen lokalt i Kiev ägde rum den 23 maj. Dagen därpå gjorde EU ett uttalande där den höga representanten Catherine Ashton uttryckte sin oro över händelserna och sin solidaritet med de drabbade, samt uppmanade de ukrainska myndigheterna att trygga yttrande- och mötesfriheten för alla ukrainare, inklusive hbt-personer. Tillsammans med andra EU-länder har Sverige tagit initiativ till att frågan, inklusive händelserna den 19–20 maj, tas upp i samband med det kommande ministermötet mellan EU och Ukraina om rättsliga och inrikes frågor i Kiev.

Regeringen är oroad över respekten för rättsstatens principer och de mänskliga rättigheterna i Ukraina. Sverige hör till de mest engagerade medlemsstaterna inom EU i dessa frågor, och vi är bland de allra tydligaste i vår kritik när vi anser sådan vara befogad. Ukrainas förmåga att i ord och handling respektera europeiska värderingar kommer att vara avgörande för det fortsatta EU-närmandet. EU har mot bakgrund av den negativa utvecklingen valt att tills vidare inte underteckna ett associeringsavtal inklusive ett så kallat fördjupat frihandelsområde med Ukraina.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.