Hot mot lärare

Skriftlig fråga 2020/21:3014 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-27
Överlämnad
2021-05-28
Anmäld
2021-05-31
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Lärarförbundets rapport När tryggheten brister visar på förekomsten av hot och våld i högstadiet, gymnasiet och på vuxenutbildningar.

Enligt rapporten har fler än var fjärde högstadielärare utsatts för hotfulla situationer av elever under de senaste två åren. Nästan lika många har utsatts för verbalt våld av en förälder.

Enligt Lärarförbundets ordförande kan den hotfulla situationen vara en orsak till att man lämnar yrket.

Förbundet efterfrågar nu politiskt ansvar och en likvärdig finansiering av skolan så att rektorer får mandat och resurser att agera förebyggande och mer aktivt mot hot och våld. Man vill också att rektorer och lärare ska omfattas av våld mot tjänsteman och att lärarens befogenheter tydliggörs i skollagen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av rapporten, och i så fall, vilka?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3014 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/ 02845 U2021/02857 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3014 av Björn Söder (SD) Hot mot lärare och fråga 2020/21:3040 av Magdalena Schröder (M) Hot och våld i skolan

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Lärarförbundets rapport När tryggheten brister - en rapport om lärares utsatthet för hot och våld inom grundskolans årskurs 7–9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Magdalena Schröder har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att få bort hot och våld i skolan.

Jag vill börja med att understryka vikten av att lärare ska känna att de har hela samhällets stöd med att upprätthålla en trygg skolmiljö. Ordning och reda i klassrummet är en förutsättning för elevers lärande och utveckling. Kränkningar, hot och våld mot barn, elever eller personal får aldrig accepteras. En trygg arbetsmiljö främjar också attraktionskraften i läraryrket. Som med mycket annat i skolan behövs både tydliga bestämmelser och ett systematiskt arbete för att nå de resultat vi eftersträvar. Därför har regeringen genomfört och genomför nu en rad konkreta åtgärder för att stärka tryggheten och studieron i skolan. Att stärka lärares och annan skolpersonals befogenheter för att kunna upprätthålla ordning och reda i skolan är en viktig del i detta arbete.

Utbildningen i skolan ska enligt skollagen (2010:800) utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. I juli 2019 trädde ändringar i läroplanerna för bland annat grund- och gymnasieskolan i kraft som tydliggör rektorns särskilda ansvar för att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Även elevernas ansvar för att visa respekt för skolans personal och andra elever markeras med dessa läroplansändringar. Regeringen har även gjort satsningar på pedagogiskt ledarskap i klassrummet och Statens skolverk erbjuder i de nationella skolutvecklingsprogrammen kompetensutveckling i denna fråga.

En nationell plan för trygghet och studiero har tagits fram inom Utbildningsdepartementet (Ds 2021:13). Syftet med förslagen är att ange riktningen för ett långsiktigt och systematiskt arbete för ökad trygghet i utbildningen och studiero i undervisningen. Planen innehåller förslag som syftar till att arbetet med trygghet och studiero i skolan förbättras genom bland annat en tydligare styrning och en ökad systematik, en förstärkning av det förebyggande arbetet samt en ökad beredskap att agera i svåra situationer. Promemorian innehåller bland annat författningsförslag som innebär att elever som hotat eller utsatt andra elever eller skolpersonal för våld lättare ska kunna stängas av eller omplaceras. Promemorian är på remiss till den 27 augusti 2021. Efter det kommer regeringen ta ställning till det samlade beredningsunderlaget.

Regeringen har under 2021 beslutat om ett nytt statsbidrag som ska gå till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för lärare i grundskolor med socioekonomiska utmaningar (förordning (2021:316) om statsbidrag till huvudmän för förskoleklasser och grundskolor med socioekonomiska utmaningar2021:316). Bidraget uppgår i år till 385 miljoner kronor. För 2022 avsätts 420 miljoner kronor och från och med 2023 avsätts 405 miljoner kronor årligen för ändamålet.

I maj 2020 tillsatte regeringen en utredning som bl.a. ska ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd kan uppnås på bästa sätt (dir. 2020:54). Utredningen har även i uppdrag att bedöma om brottet våld eller hot mot tjänsteman bör delas upp och straffskalan för våld mot tjänsteman skärpas. Uppdraget ska redovisas senast den 12 november 2021.

Alla former av hot och våld mot skolpersonal är fullständigt oacceptabla. Lärare och annan skolpersonal ska kunna utföra sitt arbete med trygghet i sin yrkesutövning och med stöd från rektor och huvudman. Ingen lärare ska behöva vara rädd för att ingripa när situationen kräver det. Regeringen har därför vidtagit en rad konkreta åtgärder. Vårt arbete med detta fortsätter.

Stockholm den 9 juni 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.