honorärkonsuler

Skriftlig fråga 2004/05:684 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-30
Anmäld
2005-01-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-01-19
Svar anmält
2005-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 december

Fråga 2004/05:684

av Göran Lindblad (m) till utrikesminister Laila Freivalds om honorärkonsuler

En av Sveriges honorärkonsuler exporterade krigsmateriel till Colombia samtidigt som han representerade den svenska staten i södra USA. För inte alltför länge sedan kunde vi också läsa om en annan konsul som företrädde Sverige. Enligt uppgifter från Dagens Eko sysslade han med narkotikasmuggling från Västafrika till Europa.

Sådana förfaranden som nämnts här ovan leder till ett urholkat förtroende för alla inblandade, och får på lång sikt förödande konsekvenser för svensk utrikespolitik.

Då det är Utrikesdepartementet som utser och hanterar honorärkonsuler vill jag mot denna bakgrund fråga utrikesministern:

Vad avser utrikesminister Laila Freivalds att vidta för konkreta åtgärder för att detta inte ska inträffa igen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:684 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 2004/05:684 om honorärkonsuler

Utrikesminister Laila Freivalds

Göran Lindblad har frågat mig vad jag avser att vidta för konkreta åtgärder för att svenska honorärkonsuler inte ska agera på ett sätt som leder till ett urholkat förtroende för Sverige och som på lång sikt kan få förödande konsekvenser för svensk utrikespolitik.

Låt mig först säga att Sverige i dag har ca 400 honorärkonsuler runtom i världen. Jag vill betona att dessa representanter uträttar ett utomordentligt arbete för Sverige på orter där vi inte är representerade med egen utsänd personal.

Uppdraget som honorärkonsul är oavlönat och konsulerna uträttar sitt arbete vid sidan av sin normala yrkesverksamhet. Den lokala lagstiftningen gäller naturligtvis för konsulns normala yrkesverksamhet. Svenska myndigheter kan inte förväntas att alltid ha full insyn i denna affärsverksamhet, men ett honorärt konsulat får naturligtvis inte utnyttjas på ett sätt som strider mot svenska intressen. Det är vidare fastlagt att en honorärkonsul ska hålla sin privata yrkesverksamhet väl skild från sin tjänsteutövning som konsul. Konsulatets stämpel, sigill eller skrivpapper med konsulatets vinjett får inte användas i affärskorrespondens eller annan verksamhet.

Tillsättande av honorärkonsuler sker efter förslag från den överordnade utlandsmyndigheten. Förslaget har föregåtts av besök på orten och samtal med såväl lämpliga kandidater som andra kontakter på orten och en samlad bedömning görs bland annat om konsulns verksamhet är förenlig med uppdraget att representera Sverige.

Ansvaret för de honorära konsulaten åvilar den överordnade utlandsmyndigheten. Varje utlandsmyndighet ska regelbundet inspektera underställda honorärkonsulat. Sådana inspektioner ska ske minst en gång vart tredje år och i övrigt när det finns särskilda skäl.

En honorärkonsul kan tillfälligt avstängas från sitt uppdrag om han misstänks för brott, försätts i konkurs eller om andra synnerliga skäl föreligger. En konsul kan vidare entledigas från uppdraget om det är påkallat med hänsyn till Sveriges bästa eller av något annat skäl.

Det existerande regelverket är således fullt kapabelt att hantera eventuella problem som kan uppstå med svenska honorärkonsuler.

Beträffande de i frågan åsyftade honorärkonsulerna, vill jag avslutningsvis upplysa om att den ene konsuln avled år 2002 och den andre entledigades 1994. Entledigandet var en direkt följd av uppdagad brottslig verksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.