homo- och bisexuellas psykiska hälsa

Skriftlig fråga 2001/02:1333 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-12
Besvarad
2002-06-27
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga 2001/02:1333

av Rolf Olsson (v) till socialminister Lars Engqvist om homo- och bisexuellas psykiska hälsa

Vi har i en nyligen genomförd undersökning inom psykologiska institutionen vid Stockholms universitet kunnat ta del av unga homo- och bisexuellas psykiska hälsa. Det har visat sig att så många som var tredje ung lesbisk och var fjärde ung bög har funderat på eller försökt ta sitt eget liv.

Jag anser att det är ett tecken på att trots det allt öppnare samhälle vi har så är det långt ifrån tillräckligt för att möta unga homo- och bisexuellas behov. Undersökningen visar tydligt att många känner sig utsatta och ensamma, och att attityden fortfarande tycks vara att detta inte är något att prata öppet om. Till saken hör även, anser jag, att många uppfattar psykologer och terapeuter som utbildade i en skola som anser homosexualitet vara en avvikelse. Vi kan ju konstatera att homosexualitet fortfarande har ett kapitel i en av våra mest använda läroböcker i psykiatrisk sjukdomslära.

Min fråga till socialministern Lars Engqvist är därför:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att minska den psykiska ohälsan hos unga homo- och bisexuella?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1333 besvarad av

den 26 juni

Svar på fråga 2001/02:1333 om homo- och bisexuellas psykiska hälsa

Socialminister Lars Engqvist

Rolf Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att minska den psykiska ohälsan hos unga homo- och bisexuella.

Kunskapen om homo- och bisexuellas levnadsvillkor och hälsa är alltjämt begränsad. Ett par undersökningar finns, som visar på en sämre hälsosituation för homo- och bisexuella än för heterosexuella. Bl.a. framgår att självmordstankar och självmordsförsök är vanligare bland homosexuella än bland befolkningen i stort. För att öka kunskapen inom detta område har regeringen gett Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att följa forskningen om homosexuella utifrån ett hälsoperspektiv och att i sitt uppföljnings- och utvärderingsarbete uppmärksamma homosexuellas situation med avseende på särskilda hälsorisker.

Omgivningens attityder har stor betydelse för homo- och bisexuellas psykiska hälsa. Därför är alla åtgärder som syftar till en större acceptans för homo- och bisexualitet i samhället värdefulla. Regeringen presenterade våren 2001 en nationell handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering. Följande initiativ togs då med särskild inriktning på unga homo- och bisexuellas situation: Skolverket fick i uppdrag att kartlägga förekomsten av homofobi i skolan och att vidta åtgärder och riktade insatser för att komma tillrätta med eventuella missförhållanden. Regeringen beslutade att under 2001@2003 fördela totalt 30 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden för utveckling av ungdomsföreningars lokala verksamhet mot bl.a. homofobi.

Under hösten 2002 kommer regeringen att till riksdagen överlämna förslag på ett övergripande nationellt folkhälsomål. Särskilt kommer den ojämna hälsofördelningen mellan olika grupper i befolkningen att lyftas fram. I det sammanhanget kommer även homo- och bisexuellas hälsa att uppmärksammas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.