Höjningen av husbilsskatten

Skriftlig fråga 2019/20:415 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-15
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Trots sin särart som fordon omfattas nyregistrerade husbilar från och med den 1 september 2019 av både bonus–malus och WLTP för beräkning av skatt. WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) är ett sätt att mäta bränsleförbrukning, föroreningar och koldioxidutsläpp från personbilar. Systemet, som infördes i EU 2017, är baserat på verklig kördata och ska bättre överensstämma med vanlig körning.

Problemet är dock att husbilar inte är som vanliga personbilar och inte heller används på samma sätt. En husbil rullar i genomsnitt knappt 700 mil om året, att jämföra med vanliga personbilar som snittar dubbelt så mycket eller tunga fordon som kan köra 1 500 mil om året och ändå ha en skatt på mindre än hälften av den som nu kommer att drabba husbilsägare.

En mycket stor andel, 95 procent, av alla nyregistrerade husbilar omfattas av det nya lagkravet, vilket kommer att slå hårt mot konsumenterna som kan tvingas betala en årlig skatt på sin husbil på så mycket som 30 000 kronor eller mer. Skatten blir därför väldigt orättvis och risken finns att konsumenterna i stället antingen behåller sin äldre husbil, som i regel ger högre utsläpp, eller helt enkelt väljer andra semesteralternativ såsom charter och kryssning, vilka båda har en större CO2-påverkan än husbilen.

I Tyskland tillämpar man WLTP på ett annat sätt och baserar skatten på euroklassning av motorn och totalvikt, vilket  istället ger årsskatter kring 440 euro, motsvarande ungefär 5 000 kronor. Detta är i nivå med det som svenska husbilsägare betalade innan de nya systemen började gälla.

Friluftsliv och camping är viktigt för många svenskar, och vi är bland de husbilstätaste nationerna i världen. Vill vi att det ska bestå måste något göras för att förändra den orättvisa skatten.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att stoppa den orättvisa husbilsskatten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:415 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03848/SE, Fi2019/03849/SE, Fi2019/03857/SE

, F

i2019/03937/SE

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:415 av Angelica Lundberg (SD) Höjningen av husbilsskatten, fråga 2019/20:418 av Eric Westroth (SD) Beskattning av husbilar, fråga 2019/20:420 av Lars Beckman (M) Beskattning av svenska husbilar och fråga 2019/20:474 av Eric Palmqvist (SD) Skatt på husbilar

Angelica Lundberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stoppa den orättvisa husbilsskatten. Eric Westroth har frågat mig om jag tänker ta några initiativ för att mildra effekterna av den orimligt höga beskattningen av nyregistrerade husbilar. Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att inte beskattningen av husbilar ska vara oskäligt hög. Eric Palmqvist har frågat mig hur jag ser på att vi i Sverige inför unikt höga skatter på husbilar och om jag avser vidta några åtgärder för att den nya beskattningen av dessa fordon inte ska bli verklighet.

Husbilar registrerade som personbil klass II omfattas av bonus–malus-systemet. Liksom för vanliga personbilar och lätta lastbilar, bör den tekniska utvecklingen mot mer miljövänliga fordon stimuleras vid nybilsköp även för husbilar.

Sedan den 1 september 2019 innebär de gemensamma EU-reglerna att majoriteten av nya husbilar ska ha uppgift om koldioxidutsläpp i vägtrafikregistret enligt den nya körcykeln WLTP. Med den gamla testmetoden, NEDC, saknades många gånger uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen och de har därför beskattats efter skälig grund. Finns det en uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen i vägtrafikregistret ska den ligga till grund för uttaget av fordonsskatt. Finns mer än en uppgift om koldioxid registrerad för ett fordon som tas i trafik första gången fr.o.m. den 1 januari 2020 ska fordonet beskattas enligt det högsta värdet. I praktiken innebär detta att uppgiften om koldioxidutsläpp enligt WLTP kommer att ligga till grund för beskattningen av de flesta lätta fordon som tas i trafik första gången fr.o.m. den 1 januari 2020. WLTP är mer realistisk än den tidigare testmetoden, NEDC, vilket i de flesta fall innebär att fordon som testas enligt WLTP får högre utsläppsvärden och därmed också högre fordonsskatt.

Husbilar skiljer sig från andra fordon genom att de inte enbart är fordon för person- och godsbefordan, utan även används som boende- och fritidsfordon. De körs i genomsnitt också i betydligt mindre omfattning än andra fordon. Avställningen av husbilar är också omfattande; vid årsskiftet 2018/19 var över 80 procent av alla husbilar i Sverige avställda. Det är rimligt att husbilar beskattas för sina utsläpp, på samma sätt som övriga lätta fordon, när de körs. Det är samtidigt viktigt att regelverket är utformat på ett sätt att husbilsägare enkelt kan ställa av sitt fordon och inte debiteras skatt för tid då fordonet är avställt.

För att ytterligare underlätta för husbilsägare att ställa av sitt fordon när det inte används, bereds för närvarande ett ärende inom Regeringskansliet att ge Skatteverket i uppdrag att utreda förmånligare villkor för återbetalning av skatt för husbilar (personbil klass II) vid avställning.

Stockholm den 27 november 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.