Till innehåll på sidan

Högskolorna och universitetskanslerns utspel

Skriftlig fråga 2006/07:1558 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-14
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-28
Svar anmält
2007-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2006/07:1558 Högskolorna och universitetskanslerns utspel

av Lena Hallengren (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Den nye universitetskanslern har sagt att antalet universitet kan minska från 14 till 5. Vi socialdemokrater avvisar det förslaget. Inga fakta visar att stora enheter automatiskt ger bättre forskning och utbildning. Forskning och utbildning hör ihop. Viss forskning kräver stora forskningsmiljöer, andra passar bättre på mindre enheter. Det viktiga är att Sveriges universitet fortsätter att samarbeta och profilera sig i större utsträckning. Ett bra exempel på samarbete är det mellan Växjö, Karlskrona och Kalmar.

Det som är oroande är att de tankegångar som universitetskanslern uttrycker länge har funnits hos borgerliga, framför allt moderata, politiker.

Utbildningsministern har kommenterat universitetskanslerns utspel med att han gärna ser att högskolorna går ihop om de själva vill. Men vad anser egentligen utbildningsministern om utspelet? Är han beredd att arbeta för en fortsatt utveckling av landets högskolor i hela landet? Inte minst mot bakgrund av det motstånd som har funnits mot utbyggnaden av högskolorna bland borgerliga politiker är det angeläget att utbildningsministern tydligt redovisar sin åsikt om universitetskanslerns utspel.

Mot bakgrund av universitetskanslerns utspel vill jag fråga:

Vad är utbildningsministern beredd att göra för att högskolorna runt om i landet ska kunna fortsätta att utvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1558 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 28 augusti

Svar på fråga

2006/07:1558 Högskolorna och universitetskanslerns utspel

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Lena Hallengren har frågat mig vad jag är beredd att göra för att högskolorna runt om i landet ska kunna fortsätta att utvecklas.

Hallengrens fråga är i det närmaste densamma som Berit Högmans interpellation (2006/07:661). Svaren på frågan och interpellationen kommer att ha liknande innehåll.

Regeringens övergripande politik för högskoleområdet syftar till att åstadkomma högsta möjliga kvalitet i forskning och utbildning. Lärosätena måste kunna erbjuda forskning och utbildning som står sig väl i den internationella konkurrensen. Det är en förutsättning för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. För att uppnå detta är det nödvändigt med såväl resurstillskott som förändringar.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2007 (2006/07:1) redan lagt förslag om ökade resurser till forskning med 900 miljoner kronor och om höjda ersättningsnivåer för utbildning i humaniora, samhällsvetenskap, juridik, teologi, naturvetenskap, teknik och farmaci med 256 miljoner kronor.

För att nå en högre kvalitet är det, enligt min mening, nödvändigt med en ökad koncentration av kompetens genom att lärosätena profilerar sig och utvecklar samverkan med varandra. Förstklassig forskning kan bedrivas vid såväl större som mindre lärosäten.

Resursutredningen (U2004:03) har i uppdrag att analysera och föreslå förändringar i systemet för resurstilldelning för såväl utbildning på grundnivå och avancerad nivå som för de direkta statliga medlen till utbildning på forskarnivå och till forskning vid universitet och högskolor. Vidare ska utredaren se över systemet för rätten att benämnas universitet. Ett nytt system bör enligt direktiven utformas så att det främjar prioriteringar hos lärosätena som kan leda fram till en nödvändig profilering och arbetsfördelning i det svenska högskolesystemet. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2007.

Regeringens grundläggande uppfattning är att lärosäten ska utföra sin verksamhet med stor grad av självständighet och frihet. Mot den bakgrunden är det min uppfattning att förändringar bör bygga på lärosätenas egna bedömningar och på frivillighet. Regeringen har bett alla lärosäten att i samband med redovisningen av forskningsstrategierna också redogöra för hur de ser på rollfördelningen inom högskolesektorn. Redovisningen ska lämnas i december 2007. På flera håll pågår för närvarande diskussioner om förändringar, inkluderande diskussioner om samgående.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.