Till innehåll på sidan

högskoleprovets tillgänglighet för synskadade

Skriftlig fråga 2003/04:158 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-29
Anmäld
2003-10-29
Besvarad
2003-11-05
Svar anmält
2003-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga 2003/04:158

av Lars-Ivar Ericson (c) till utbildningsminister Thomas Östros om högskoleprovets tillgänglighet för synskadade

Under de senaste fem åren har Högskoleverket bara översatt två prov till ljudkasetter och blindskrift. Detta innebär att de synskadade alldeles för sällan får möjlighet att göra högskoleprovet. Detta får anses som djupt diskriminerande och orättvist. Bland blinda är arbetslösheten högre än 50 % och en väg till arbete kan vara högskoleprovet med efterföljande utbildning.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att högskoleprovet i fortsättningen ska bli tillgängligt för synskadade i högre utsträckning än vad som skett hittills ?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:158 besvarad av

den 5 november

Svar på frågorna 2003/04:146 om begränsningar för gravt synskadade att göra högskoleprovet och 158 om högskoleprovets tillgänglighet för synskadade

Utbildningsminister Thomas Östros

Linnéa Darell har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att även gravt synskadade ska kunna skriva högskoleprovet obegränsat antal gånger. Lars-Ivar Ericson har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att högskoleprovet i fortsättningen ska bli tillängligt för synskadade i högre utsträckning än vad som skett hittills.

Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang. Svaret på dessa frågor blir i huvudsak likalydande med det svar jag gav förra veckan på en liknande fråga av Inger Davidson.

Gravt synskadade söker till högskolan på i huvudsak på samma villkor som övriga sökande. Den skillnad som finns är att gravt synskadade i dagsläget endast har möjlighet att göra högskoleprov vid två tillfällen. Om inte alla behöriga sökande kan tas emot till en utbildning ska urval göras bland de sökande. Urvalet görs huvudsakligen på betyg och resultatet av högskoleprov, ibland i kombination med arbetslivserfarenhet. Men sökande kan också åberopa särskilda skäl. Särskilda skäl kan avse till exempel funktionshinder eller annan synnerlig omständighet enligt föreskrifter som Högskoleverket har utfärdat.

När högskoleprovet introducerades år 1977, var dess funktion att vara ett urvalsinstrument till högskolestudier för sökande som var minst 25 år och som hade minst fyra års arbetslivserfarenhet (den så kallade 25:4-regeln). År 1991 breddades användningen av provet till att gälla alla sökande. Syftet var att provet skulle kunna fungera som en "andra chans" även för ungdomar som avslutat sin utbildning i gymnasieskolan.

Hösten 1999 påbörjades en försöksverksamhet med anpassade högskoleprov för såväl dyslektiker som för gravt synskadade. Sedan det första provtillfället höstterminen 1999 har sammanlagt 42 gravt synskadade personer gjort provet. Höstterminen 2003 gjordes provet av en person.

Det särskilt framtagna provet för gravt synskadade finns i två versioner. Provet har samma utformning som det traditionella högskoleprovet bortsett från att delprovet DTK dvs. diagram, tabeller och kartor inte ingår, då det visat sig svårt att framställa exempelvis grafiska bilder. Dessutom kan detta delprov inte användas när man gör provet med hjälp av talkassett. Varje individ kan i dagsläget visserligen endast göra provet två gånger, men de som tänker göra provet kan i förväg bekanta sig med de olika delproven och de uppgiftstyper som förekommer i varje delprov. De som anmält sig till provet har möjlighet att låna ett övningsprov i punktskrift eller på talkassett från det lärosäte där de vill genomgå provet.

Provresultatet är, liksom resultatet av det ordinarie provet, giltigt i fem år. För de sju personer som gjorde provet hösten 1999 är resultatet giltigt till och med antagningsomgången höstterminen 2004. Högskoleverket planerar därför att inför år 2005 framställa ytterligare två högskoleprov för gravt synskadade. Det innebär att gravt synskadade inom kort kommer att få tillgång till sammanlagt fyra högskoleprov.

Jag är mycket engagerad i att öppna högskolan för fler och bredare grupper. Det har de senaste årens utbildningspolitik varit ett tydligt bevis på. De åtgärder som initierats av regeringen har skapat grundförutsättningar för att öppna högskolan för fler grupper i samhället. Inte minst gäller det funktionshindrades möjligheter till högre studier. Jag ser därför positivt på att Högskoleverket nu kommer att fördubbla antalet högskoleprov för gravt synskadade. Jag kommer att följa utvecklingen noggrant och jag är beredd att i framtiden pröva frågan på nytt om detta inte visar sig vara tillräckligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.