Högskoleprovet våren 2021

Skriftlig fråga 2020/21:2172 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-11
Överlämnad
2021-03-12
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Arbetsmarknadssituationen för våra unga är kraftigt begränsad på grund av corona och att många arbetstillfällen som vanligtvis innehas av unga helt satts på paus eller försvunnit det senaste året. Det bidrar till den höga arbetslösheten bland unga vuxna. Samtidigt ser vi att det finns platser kvar på många högskoleutbildningar som efter avslutad utbildning skulle göra de studerande än mer attraktiva på arbetsmarknaden. I den bästa av världar har våra unga den grund de behöver för att söka sig till utbildningarna efter att ha genomgått fullständigt gymnasium. Men tyvärr är det långt ifrån så för alla. Då är högskoleprovet ett ypperligt tillfälle att visa sina kunskaper och därigenom få ett resultat som öppnar dörren till vidare studier.

Att proven genomförs är av största vikt i de tider vi nu befinner oss i. Att dessutom utöka antalet platser så att alla som anmäler sig till provet ges möjlighet att skriva skulle öka chansen att få fler unga vuxna till högre studier – innan samhället hinner återstarta efter pandemin. Proven skulle kunna genomföras med hjälp av Sveriges kommuner, som redan tidigare sagt sig villiga att ordna säkra provtillfällen. 

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans med anledning av detta är:

 

Avser statsrådet att vidta de åtgärder som krävs för att utöka antalet högskoleprovsplatser så att alla unga som ansöker om provtillfälle ges detta under vårterminen 2021?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2172 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

U2021/01636 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2172 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Högskoleprovet våren 2021

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig om jag avser att vidta de åtgärder som krävs för att utöka antalet högskoleprovsplatser så att alla unga som ansöker om provtillfälle ges detta under vårterminen 2021.

Högskoleprovet är en viktig andra chans och en möjlighet för enskilda individer att konkurrera vid urval till högskolan, särskilt när det gäller antagning till de mest eftertraktade utbildningarna.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att det ska vara möjligt att genomföra högskoleprovet våren 2021 under rådande coronapandemi. Universitets- och högskolerådet (UHR) har fått i uppdrag att ta fram fler högskoleprov i syfte att kunna genomföra fler provtillfällen och därigenom minska risken för smittspridning av coronaviruset. Regeringen har också förlängt giltighetstiden för högskoleprovsresultat från fem till åtta år. Vidare har regeringen tillfälligt överfört ansvaret för att anordna högskoleprovet från berörda lärosäten till UHR samt tillsatt en nationell provsamordnare som bl.a. ska ge stöd i att genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt under såväl hösten 2020 som våren 2021. Samordnaren ska också lämna förslag på en permanent organisation för provets genomförande. Regeringen har tillskjutits 30 miljoner kronor för 2020 och 30 miljoner kronor för 2021 bland annat för samordnarens arbete samt för kostnader för att genomföra högskoleprovet. Regeringen har genom ändringar i högskoleförordningen möjliggjort för UHR att kunna införa en åldersgräns om 19 år för deltagande i högskoleprovet samt att kunna besluta om ett tak för antalet provskrivare om det behövs av smittskyddsskäl. Undantag från åldersgränsen gäller för de som börjat gymnasieskolan före 16 års ålder och som går vårterminen i årskurs 3 den termin provet genomförs eller har gått ut gymnasieskolan. Möjligheten till åldersgränsen infördes efter att den nationella provsamordnaren gjort bedömningen att provtillfällena borde begränsas till de skrivande som har möjlighet att söka till högskolan inför höstterminen 2021. Det har också beslutats om en kraftig utbyggnad av högskolan under 2020 som också fortsätter under 2021. Det är en satsning på över 2 miljarder kronor, inklusive studiemedel, motsvarande ungefär 19 000 utbildningsplatser för 2020 och 2021. Detta är utöver den pågående satsningen i kunskapslyftet.

Anmälan till högskoleprovet våren var öppen 12 januari till 18 januari. Totalt anmälde sig 58 917 personer och de har alla tilldelats plats på ett av vårens två högskoleprov. Det fanns totalt 10 383 platser kvar vid stängning, fördelade på samtliga 21 provanordnare. Syftet med vårens två provtillfällen är att öka möjligheterna att anordna högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt. På grund av den kraftigt ökande smittspridningen tog UHR beslutet att flytta cirka 2 000 anmälda från provtillfället den 13 mars till provtillfället den 8 maj.

Lördagen den 13 mars genomfördes det första provet. På grund av sjukdom bland provpersonalen behövde provanordnaren Uppsala universitet på lördagsmorgonen ställa in provet i en provsal. UHR:s ambition är att ordna så att de 15 anmälda som inte fick skriva provet då får göra det den 8 maj istället.

Jag är mycket glad över att UHR tillsammans med den nationella provsamordnaren och universitet och högskolor kunde genomföra högskoleprovet den 13 mars och att närmare 30 000 personer fördelade på många olika provlokaler över landet hade möjlighet att skriva provet. Jag hoppas att smittskyddsläget ska tillåta att även provet den 8 maj genomförs så att alla som anmält sig får möjlighet att skriva provet.

Stockholm den 24 mars 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.