Till innehåll på sidan

högskoleinformation till personer med funktionshinder

Skriftlig fråga 2003/04:1054 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-07
Anmäld
2004-04-13
Besvarad
2004-04-15
Svar anmält
2004-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2003/04:1054

av Lars-Ivar Ericson (c) till utbildningsminister Thomas Östros om högskoleinformation till personer med funktionshinder

Vid en undersökning av 50 högskolors hemsidor är det bara 20 som har information om vad som gäller för studenter med funktionshinder. Många stora högskolor har ingen eller svårfunnen information. Den viktigaste informationskanalen är i dag Internet och därför är det viktigt att information om stödinsatser finns och är lätta att hitta på högskolornas hemsidor. I regeringens proposition Den öppna högskolan (2001/02:15 ) står det: "Regeringen anser att det är angeläget att information om olika stödinsatser till studenter med funktionshinder i högskolan förbättras, lyfts fram och görs mera tillgänglig."

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra högskoleinformationen till personer med funktionshinder?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1054 besvarad av

den 15 april

Svar på fråga 2003/04:1054 om högskoleinformation till personer med funktionshinder

Utbildningsminister Thomas Östros

Lars-Ivar Ericson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra högskoleinformationen till personer med funktionshinder.

Av regleringsbrev för universitet och högskolor samt enskilda utbildningsanordnare med tillstånd att utfärda examina framgår att de ska beakta behovet av särskilt pedagogiskt stöd för studenter med funktionshinder. Varje universitet och högskola har skyldighet att avsätta en viss andel av sitt anslag för grundutbildning till åtgärder för att underlätta för funktionshindrade, bland annat när det gäller god information. Från den tidigare nivån på 0,15 % har denna andel från och med innevarande år fördubblats till 0,3 %. Bakgrunden till detta är dels att den kraftiga utbyggnaden av högskolan har inneburit att också antalet funktionshindrade studenter har ökat, dels att den öppna högskolan ställer högre krav när det gäller såväl tillgänglighet till utbildning som en hög utbildningskvalitet.

Dessutom har Stockholms universitet ett nationellt uppdrag att stötta ytterligare insatser vid alla universitet och högskolor för att ge adekvat stöd till funktionshindrade studenter. De medel som Stockholms universitet disponerar för sitt särskilda åtagande är i dag 22,5 miljoner kronor vilket innebär en ökning med 5 miljoner kronor jämfört med år 2002.

En omfattande information om högskolestudier finns på adressen www.studera.nu som Högskoleverket har upprättat. Där finns också information speciellt riktad till studenter med funktionshinder samt länkar till den hemsida med specialinformation för funktionshindrade som Stockholms universitet upprättat med adressen www.studeramedfunktionshinder.nu.

Universitet och högskolor har själva ansvaret för de närmare besluten om hur informationen om deras utbildningar ska utformas. I detta sammanhang är det viktigt att de även ger utförlig information till personer med funktionshinder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.