Högre kvalitet i skolan

Skriftlig fråga 2017/18:530 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-21
Överlämnad
2017-12-21
Sista svarsdatum
2018-01-04
Svarsdatum
2018-01-10
Besvarad
2018-01-10
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Alla elever ska ha rätt till en bra utbildning, och det ska inte spela någon roll varifrån du kommer eller vem du är. Detta ställer krav på att alla skolor är bra skolor, att lärare har höga förväntningar på alla sina elever och att eleverna tar sitt ansvar. Då krävs skickliga lärare, mer undervisningstid, tydligare kunskapsuppföljning och en lugn arbetsmiljö.

Skolinspektionen är den myndighet som arbetar med inspektion och tillsyn av skolor. Tillsynen ska bidra till en trygg arbetsmiljö, goda kunskapsresultat och en likvärdig skola för alla elever.

Nyligen slog Lärarnas Riksförbund larm om situationen på en del av landets skolor efter att ha granskat och analyserat samtliga av Skolinspektionens beslut för 128 prioriterade högstadieskolor som fick kritik och tillsyn under 2016.

Läsningen är förfärande, och på ett stort antal skolor vittnar elever och lärare om en kaosartad skolmiljö med bråk, kränkningar, bristande studiero, vandalisering och otrygghet. Personalen räcker varken till för att garantera undervisningens kvalitet eller elevernas säkerhet. På många håll är även andelen nyanlända stor, vilket ställer extra krav på mer resurser, och på många skolor brister det i stöd till enskilda elever. Likaså finns det en fara för minskad likvärdighet mellan skolor.

Utvecklingen är oroande och kräver handling. Mot bakgrund av det ovanstående vill jag därför fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att höja kvaliteten i den svenska skolan och säkerställa att alla elever får en bra utbildning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:530 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2017/05173/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:530 av Thomas Finnborg (M)
Högre kvalitet i skolan

Thomas Finnborg har frågat mig vad jag och regeringen avser att vidta för åtgärder för att höja kvaliteten i den svenska skolan och säkerställa att alla elever får en bra utbildning.

Alla huvudmän och skolor har ett ansvar för att utbildningen utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. De har också ett ansvar för att det bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever. För att stötta skolor och huvudmän i det här arbetet har regeringen gett Statens skolverk i uppdrag att utarbeta och genomföra nationella skolutvecklingsprogram (U2015/03844/S). Uppdraget innefattar arbetsformer och arbetssätt för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, t.ex. i fråga om trygghet, studiero, arbetet mot diskriminering och kränkande behandling, jämställdhet och normkritik.

Regeringen har även gett Skolverket i uppdrag att kartlägga hur ordningsregler och disciplinära åtgärder används inom skolan. Myndighet ska med utgångpunkt i kartläggningen lämna förslag till åtgärder i syfte att uppnå en skolmiljö präglad av trygghet och studiero (U2017/05037/S).

Regeringen tillsatte 2015 års Skolkommission med syftet att skapa förutsättningar för att höja kunskapsresultaten, stärka kvaliteten i undervisningen och öka likvärdigheten i skolan. I Skolkommissionens slutbetänkande (SOU 2017:51) läggs fram en rad förslag som är väl förankrade i forskningen och bland dem som arbetar i skolan. Förslagen bereds för närvarande i regerings-kansliet. Regeringen har redan i budgetpropositionen för 2018 föreslagit att det med en infasning på tre år ska avsättas sex miljarder kronor per år i syfte att kraftigt förstärka den statliga finansieringen av skolan i enlighet med förslag från 2015 års Skolkommission. Det statliga stödet för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling ska fördelas så att resurserna viktas med hänsyn till socioekonomiska faktorer. Mer resurser kommer att underlätta för lärarna och innebära förbättrade möjligheter för dem att utföra sina uppdrag.

Andra åtgärder som regeringen redan har vidtagit för att höja kunskapsresultaten och stärka jämlikheten i skolan är bl.a. ett regeringsuppdrag till Skolverket, Samverkan för bästa skola (U2015/03357/S), där Skolverket arbetar med riktade insatser i samverkan med ett urval av skolor med låga kunskapsresultat.

Enligt skollagen ska alla barn och elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För att detta mål ska kunna uppnås måste det finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses. Regeringen har därför gett Skolverket i uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i specialpedagogik för lärare i grundskolan, motsvarande utbildning vid särskilda ungdomshem och sameskolan (U2015/05783/S). Satsningen syftar till att stärka den specialpedagogiska kompetensen generellt i skolan och bygger på kollegialt lärande med stöd av handledare och material. I budgetpropositionen för 2018 har regeringen vidare aviserat en förlängning av denna satsning t.om. 2020.

Fler vuxna i skolan är avgörande för att skapa trygghet och mer tid för varje elev. Totalt har ca 20 000 fler personer, omräknat i heltidstjänster, anställts i skolväsendet sedan läsåret 2014/15, bland annat genom regeringens satsningar på fler anställda i förskoleklass och i lågstadiet.

Regeringen har därutöver gett en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag som syftar till att ge bättre förutsättningar för lärare, förskollärare, rektorer och förskolechefer att utföra sina uppdrag. Utredningen Bättre skola genom mer attraktiva skolprofessioner ska slutredovisas senast den 1 mars 2018.

Detta är några av de åtgärder som regeringen har vidtagit för att höja kvaliteten i skolan och säkerställa att alla elever får en bra utbildning. Regeringens arbete med denna fråga fortsätter.

Stockholm den 9 januari 2018

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.