Högre fart för A-traktorer

Skriftlig fråga 2021/22:168 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-15
Överlämnad
2021-10-15
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den senaste tiden har det varit en flitig debatt om A-traktorer. A-traktorerna delar befolkningen i två läger: de som vill förbjuda dem, och de som tycker de är bra. Personligen anser jag att den ganska nyligen genomförda regelförändringen är positiv och förenklar för ungdomar som vill ta sig fram, speciellt där det finns brister i kollektivtrafiken. A-traktorerna har en lång historik i Sverige, och en hel del har hänt sedan den första epatraktorn sågs på gatorna.

De nya reglerna förenklar processen att göra om ett fordon till en traktor, vilket har många fördelar men också vissa nackdelar. Fordonen är i dag mer miljövänliga och mer trafiksäkra, och de besiktigas. Den stora nackdelen med A-traktorer är att de inte har bältestvång. Den moderna A-traktorn är mer eller mindre en bil och har deformationszoner. Nyare fordon har även airbag. Att krocka i 30 kilometer i timmen kan sluta med en dödsolycka och i bästa fall att man skadar sig förutsatt att man inte har bilbälte på sig. Airbag i fordon där föraren inte är bältad kan nämligen utgöra en större risk för skador och dödsfall.

Mopedbilen går lite fortare, 45 kilometer i timmen, men där finns ett bältestvång om hjälm saknas. Att höja hastigheten för A-traktorer till 45 kilometer i timmen vore en enkel åtgärd för att påföra förarna av dessa fordon med bälte. Att höja hastigheten ger även fler fördelar förutom ökad säkerhet för föraren, till exempel irritationen bland övriga fordonsförare som anser att traktorerna är i vägen. Det finns alltså mycket att vinna på en hastighetshöjning för traktorerna då de nyare modellerna har airbag och bälten, vilket gör förarmiljön mycket säkrare än till exempel mopedbilar. Ytterligare en fördel med en hastighetshöjning till 45 kilometer i timmen för A-traktorer kan vara att manipuleringen av fordonen torde minska. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer regeringen att verka för att göra A-traktorerna mer lik mopedbilar och höja hastigheten för dem till 45 kilometer i timmen 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:168 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/02688 I2021/02724 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:168 av Jimmy Ståhl (SD)
Högre fart för A-traktorer och 2021/22:206 av Jimmy Ståhl (SD) Säkerhetsbälte i epatraktorer

Jimmy Ståhl har frågat mig om regeringen kommer att verka för att göra A-traktorerna mer lik mopedbilar och höja hastigheten för dem till 45 kilometer i timmen. Jimmy Ståhl har vidare frågat mig om jag och regeringen avser att se över reglerna för A-traktorer i sådan riktning att de även kan innefatta säkerhetsbälteskrav vid körning på allmän väg.

Möjligheten att kunna använda sig av A-traktorer för transport har stor betydelse för många ungdomar i Sverige. Samtidigt är fel användning av dessa fordon en trafikfara som riskerar att leda till allvarliga olyckor. Det senaste årets utveckling, där fler ungdomar än tidigare kör A-traktor men där även olyckorna med dessa fordon blivit fler har skapat ett behov av en översyn av regelverket.

Mot denna bakgrund har regeringen den 20 oktober 2021 gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda reglerna för A-traktorer. Inom ramen för uppdraget ska Transportstyrelsen se över behovet av utökade eller skärpta krav på säkerheten för A-traktorer, exempelvis bälteskrav. Även hastighetsgränsen för A-traktorer kan analyseras inom ramen för uppdraget, och då främst utifrån säkerhets- och klimatperspektiv. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2022.

Stockholm den 26 oktober 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.