Höga kostnader för jordbruket

Skriftlig fråga 2021/22:1253 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-11
Överlämnad
2022-03-11
Anmäld
2022-03-14
Svarsdatum
2022-03-23
Sista svarsdatum
2022-03-23
Besvarad
2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I det världsläge vi nu befinner oss o och det som sker runt om i världen så är det väldigt tydligt att livsmedelsfrågan är världspolitisk. Inom kort kommer det att uppstå större efterfrågan än vad det finns utbud på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Priserna kommer att skjuta i höjden och tillgången att minska.

Vi bär också med oss att vårt eget land har ett läge med en självförsörjandegrad på runt 50 procent och att vi endast är helt självförsörjande på tre grödor.

Den livsmedelsstrategi som ligger kopplar inte till produktion på ett sätt som gör att de svenska lantbrukarna uppmuntras till att odla så att vårt land får en kraftfullt utökad produktion. Våra svenska lantbrukare och de som har lantbruksföretag så kallad legoodling vittnar nu om att det är en som de uttrycker det ”lavin” av lantbrukare som hoppar av från vårsådden. De kan inte odla för kalkylen går inte ihop. Detta kommer drastiskt att påverka den svenska produktionen och ger negativa effekter såväl inom jordbruket som utanför med höga priser och minskat utbud.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det ansträngda kostnadsläge som har framförts för jordbrukare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1253 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)


Svar på fråga 2021/22:1253 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Höga kostnader för jordbruket

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta med anledning av det ansträngda kostnadsläge som har framförts för jordbrukare.

Vi har nu den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget, som en följd av Rysslands invasion av Ukraina. Det skapar stor osäkerhet och bidrar till ökade priser på insatsvaror, som till exempel foder, energi och drivmedel. Samtidigt har avräkningspriserna på flertalet jordbruksvaror ökat, vilket till del kan kompensera för de ökade kostnaderna.

För att trygga livsmedelsförsörjningen krävs en fungerande inhemsk livsmedelsproduktion, samtidigt som flödet av varor i livsmedelskedjan behöver fortsätta utan avbrott. En konkurrenskraftig livsmedelsindustri behöver också kunna exportera.

För att på kort sikt underlätta för lantbrukare och växthusföretag har regeringen aviserat ett kraftfullt stödpaket motsvarande 1 miljard kronor. Att stödja sektorn i en tid då många lantbrukare och växthusodlare känner oro, är en viktig åtgärd för att trygga fortsatt svensk livsmedelsproduktion.

Jag vill understryka att regeringen arbetar långsiktigt för att stärka konkurrenskraften i svenskt jordbruk i linje med livsmedelsstrategin och genom den gemensamma jordbrukspolitiken. Sammanlagt har tre handlingsplaner för livsmedelsstrategin beslutats. En är slutförd och de två som pågår innefattar insatser som är beslutade för 2022 på cirka 200 miljoner kronor. 200 miljoner kronor årligen är fortsatt beräknat fram till 2025. I handlingsplanerna ingår bland annat satsningar på forskning och innovation, regelförenkling och kompetensförsörjning.

Utformningen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik är därutöver ett viktigt verktyg för att stärka det svenska jordbruket. I kommande strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken har regeringen föreslagit att drygt 60 miljarder kronor avsätts, och till det lägger vi cirka 4 miljarder kronor i nationella åtgärder, som avser hela programperioden. Även på EU-nivå diskuteras åtgärder som ska bidra till att minska kostnadsmassan för jordbruket, som kan komma svenska jordbrukare till del.

För att stärka Sverige i denna extraordinära situation har regeringen aviserat ett åtgärdspaket med insatser både på kort och lång sikt som riktas mot både företag och konsumenter. Paketet innehåller bland annat sänkt drivmedelsskatt. Regeringen fortsätter nu att driva på sanktioner mot Ryssland för att stötta Ukraina.

Stockholm den 23 mars 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.