Till innehåll på sidan

Höga elskatter och företagens villkor

Skriftlig fråga 2021/22:1057 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-08
Överlämnad
2022-02-10
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Besöksnäringen har på grund av restriktionerna till följd av covid-19 gjort stora förluster. Ovanpå detta har regeringens energipolitik med stängningen av två reaktorer vid Ringhals gjort att södra Sverige förlorat än mer planerbar baskraft. Detta har fått effekt på de skyhöga energipriserna.

Detta gör att uppvärmning av faciliteter, kök, badrum etcetera ätit upp stora delar av inkomsterna för de redan utsatta företagen. Ett litet familjeföretag som driver restaurang inom besöksnäringen i Skåne har på ett par månader betalat 28 000 kronor i elskatt. Detta företag och andra upplever nu en elskattskris som riskerar att bli droppen som får bägaren att rinna över och får företaget att gå omkull. För många av företagen har elräkningarna som kommit i brevlådorna varit upp till fem gånger högre än vad de vanligtvis brukar vara under motsvarande tid. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern verka för en sänkning av elskatterna för att rädda jobb och företag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1057 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00513 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1057 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Höga elskatter och företagens villkor

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser verka för en sänkning av elskatterna för att rädda jobb och företag.

De höga elpriser vi sett på senare tid har uppstått till följd av flera faktorer, framför allt de mycket höga energipriserna på kontinenten. Kontinentaleuropas energipriser har ökat kraftigt sedan Ryssland begränsat sina leveranser av naturgas. Prisökningarna spiller över på Sverige eftersom vi är del av EU:s inre marknad.

Regeringen arbetar aktivt med många aspekter av den svenska energiförsörjningen. Ett flertal åtgärder har presenterats, både i form av tillfälliga stöd för att bemöta de starka prisökningarna, men också åtgärder för att skapa långsiktiga förutsättningar både för stabila priser och en stärkt energiförsörjning.

Den 3 februari fattade regeringen beslut om en nationell strategi för elektrifiering och tar genom denna elektrifieringsstrategi ett helhetsgrepp om förutsättningarna i energisektorn.

Vidare vidtar regeringen ett flertal åtgärder för att svenska företag ska kunna ha rimliga elpriser och så goda förutsättningar som möjligt att verka på en konkurrensutsatt marknad. Bland annat ökar investeringarna i transmissionsnätet och årstakten i den utbyggnad som Svenska kraftnät planerar att genomföra under den kommande tjugoårsperioden är den högsta på 40 år. Regeringen har även lagt fram förslag för att korta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet.

Utöver det har regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag att tätare och mer detaljerat dela information om hur handelskapaciteten i närtid kan ökas mellan elområden, samt att bygga ut transmissionsnätet till havs för att underlätta för investeringar i havsbaserad energiproduktion.

Stockholm den 16 februari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.