höga elpriser

Skriftlig fråga 2002/03:1028 av Klockare, Lennart (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-28
Anmäld
2003-05-28
Besvarad
2003-06-04
Svar anmält
2003-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga 2002/03:1028

av Lennart Klockare (s) till näringsminister Leif Pagrotsky om höga elpriser

Debatten om de rekordhöga elpriserna har varit livlig under den gångna vintern. Konsumenter, som inte aktivt har följt prisutvecklingen hos olika kraftbolag, har drabbats av obehagliga överraskningar när elräkningen för villan plötsligt är tre gånger större än för grannen. Vid en internkontroll av den nordiska elbörsen i Oslo, där Svenska Kraftnät är hälftenägare, har misstänkt manipulation med elpriserna upptäckts i dagarna.

Sammantaget kan man säga att konsumenterna fullständigt har tappat kontrollen över elmarknaden. Trots att vi alla är helt beroende av elkraft, är det i dag i det närmaste omöjligt att ha rimlig överblick över priserna. Det försvårar möjligheten att ha kontroll över boendekostnaderna för landets villa- och radhusägare liksom driftkostnaderna för småföretagare.

Jag vill fråga näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att förenkla priskontrollen för elkonsumenter.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1028 besvarad av

den 4 juni

Svar på fråga 2002/03:1028 om höga elpriser

Näringsminister Leif Pagrotsky

Lennart Klockare har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förenkla priskontrollen för elkonsumenter.

Jag vill först påpeka att jag är helt enig med Lennart Klockare om att det är nödvändigt för elmarknadens funktion att kunderna är välinformerade och att jag också tycker att det är svårt att ha en rimlig överblick över elpriserna. Att elföretagen i vissa fall dessutom har elräkningar som är svåra att förstå underlättar naturligtvis inte för oss kunder.

Konsumentverket lämnade i slutet av december 2002 en rapport till regeringen, Konsekvenser för konsumenter av nyligen konkurrensutsatta marknader @ Elmarknaden. I rapporten tar verket upp ett antal frågor och brister kring elmarknadens funktion och hur den kan förbättras. Dessa frågor rör i huvudsak kundhantering, elleverantörernas information, elräkningar och preliminärdebitering, leverantörsbyten samt konsumenternas kunskaper.

Med anledning av bland annat Konsumentverkets rapport kallade jag elföretagen till ett möte i januari i år för att diskutera frågor kring elmarknaden, till exempel elleverantörernas information, kundhantering och elräkningar. Jag har nu inbjudit företagen till ett nytt möte i juni för en fortsatt diskussion om dessa viktiga frågor.

Regeringen har även i övrigt vidtagit åtgärder för att förbättra kundernas ställning på elmarknaden av vilka jag vill framhålla följande.

Bara för några månader sedan överlämnades propositionen Vissa elmarknadsfrågor (prop. 2002/03:85) till riksdagen. Där föreslås bland annat att elnätsföretagen ska vara skyldiga att läsa av elmätarna och rapportera mätvärden för samtliga kunder minst en gång i månaden.

Frågan har stor betydelse för kunderna och jag har med stor tillfredställelse noterat att många företag redan påbörjat arbetet med övergången till denna ordning. Med tätare mätaravläsningar kommer kunderna att få en bättre avstämning och direkt koppling mellan den faktiska förbrukningen och kostnaden. Den ökade informationen kommer också att bidra till en ökad rörlighet på elmarknaden och få fler kunder att byta elleverantör.

I syfte att stärka kundernas ställning på elmarknaden har regeringen även givit Energimyndigheten utökade resurser och ett utökat ansvar vad avser funktionen och utvecklingen av elmarknaden. En del av dessa resurser ska tillföras Konsumenternas Elrådgivningsbyrå.

Utöver detta har regeringen i februari 2003 tillkallat en särskild utredare med uppdrag att utreda en fortsatt utveckling av el- och naturgasmarknaderna (dir. 2003:22). Utredaren har bland annat i uppdrag att analysera om ytterligare krav bör ställas på elleverantörerna och om det anses nödvändigt att föreslå hur sådana krav bör utformas. Ett exempel på ett sådant krav kan vara att elleverantörer ska offentliggöra vissa elprisuppgifter. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 14 september 2004.

Vad slutligen gäller den, av Lennart Klockare nämnda, misstänkta manipulationen med elpriserna på den nordiska elbörsen @ Nord Pool ASA @ kan jag konstatera att denna händelse för närvarande är föremål för undersökning. Av naturliga skäl kan jag därför inte nu ge någon närmare kommentar till detta.

Jag vill dock framhålla att Nord Pool är en nordisk elbörs som har sitt huvudkontor i Oslo. Börsverksamheten, som har bedrivits sedan 1993, styrs av tre olika norska regelverk, energiloven, börsloven och loven om verdipapirhandel. Nord Pool har också en egen avdelning för marknadsövervakning, som övervakar kurserna. I de fall eventuella misstankar om överträdelser uppkommer rapporteras dessa till Kredittilsynet, som är den norska motsvarigheten till Finansinspektionen, för vidare utredning. Något fall med faktisk kursmanipulation har inte konstaterats under de 10 år som Nord Pool har bedrivit verksamheten. Nord Pool har en mycket viktig funktion på den nordiska elmarknaden och jag ser fram emot att det sker en grundlig genomgång av den misstänkta manipulationen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.