Höga elpriser i Skåne

Skriftlig fråga 2021/22:446 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-02
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Moderaterna försökte i riksdagen få till ett beslut om att förutsättningslöst titta på att driva reaktorn i Ringhals vidare, men S, MP, V och C valde att rösta för en stängning. Det var ett historiskt misstag. Sverige hade kunnat producera mycket elektricitet med låga klimatutsläpp under många år framöver. 

Regeringen borde vara ärlig med att den sa nej till att titta förutsättningslöst på kärnkraften. Resultatet av vägvalet att inte ha kvar baskraft vid Ringhals 1 och 2 är att landet behöver importera el och att vi går miste om att kunna exportera mer el med god klimatnytta. Beslutet att stänga reaktorerna har också gjort att när Sydvästlänken, som går från Närke till Skåne, väl kom på plats i somras var det långt ifrån möjligt att köra på maxkapacitet på grund av de nedlagda kärnkraftsreaktorerna och den effekt som behövs för att ge skjuts i elnätet. Endast 60 procent av kapaciteten går att nyttja, och det är i procent under den kapacitet som nätägare ska tillgängliggöra för marknaden enligt EU-regler.

Att under en övergångsperiod då Sverige satsar på att gå till ökad elanvändning rycka undan mattan för basproduktionen gör att vi lever med osäkerhet och risk för att tillgången på el är hotad. I ett scenario där det blir kallt i alla länder i vår närhet samtidigt kan det bli omöjligt att importera el till Sverige. Alla behöver då få el samtidigt av någon annan. Värst är det för Skåne. Då sker en roterande bortkoppling från elnätet, och en prioriteringslista över vem som får el i vilken turordning upprättas. Den sista tiden har Skåne och södra Sverige varit uppe på prisrekord, och den 28 november var dagspriset över 4 kronor per kilowattimme. Det finns stora risker framåt för höga prisnivåer.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att verka för att regeringen tar fram för att eliminera risk och mildra effekten av de höga elpriserna i södra Sverige och Skåne?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:446 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2021/ 03126 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:446 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Höga elpriser i Skåne

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att verka för att regeringen tar fram för att eliminera och mildra effekten av de höga elpriserna i södra Sverige och Skåne.

Som Ann-Charlotte Hammar Johnsson mycket riktigt påpekar har den senaste tiden präglats av höga elpriser och stora elprisskillnader mellan olika elområden. Det finns flera anledningar till detta, framför allt att energipriserna på kontinenten varit mycket höga, särskilt på fossila bränslen så som naturgas. Samtidigt har nivåerna i de nordiska vattenmagasinen tidigare under hösten varit låga på grund av lite nederbörd. Produktionen av vattenkraft har i närtid även påverkats av årlig isläggning på älvarna.

Det är elmarknadens aktörer som beslutar om investeringar i ny elproduktion. Därför har regeringen tagit flera initiativ för att skapa goda förutsättningar som möjliggör nyinvesteringar i det svenska energisystemet. Som exempel kan jag nämna beslutet om att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till områden i Sveriges sjöterritorium. Det kommer väsentligt att minska de totala kostnaderna för att ansluta exempelvis havsbaserad vindkraft och således skapa incitament till etablering av ökad produktion, i synnerhet i södra Sverige där det som mest behövs.

För att komma till rätta med kapacitetsbristen och bli av med de s.k. flaskhalsarna behöver det svenska transmissionsnätet förstärkas. Därför närmare tredubblar Affärsverket svenska kraftnät sina nätinvesteringar under den kommande treårsperioden jämfört med föregående treårsperiod. Eftersom utbyggnadstakten behöver öka är det även mycket glädjande att riksdagen ställt sig bakom regeringens förslag i propositionen Moderna tillståndsprocesser för elnät som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet. Därtill pågår ytterligare insatser för att korta ledtiderna, där Energimarknadsinspektionen, Affärsverket svenska kraftnät, länsstyrelserna och Lantmäteriet alla jobbar för att effektivisera metoder och processer för tillstånd och prövning.

Jag vill också nämna att Sverige på årsbasis är nettoexportör av el med jämförelsevis låga priser och mycket låga koldioxidutsläpp.

Regeringen kommer verka för att redan tagna initiativ för att hantera flaskhalsar, tillståndsprocesser och nätinvesteringar genomförs. På detta sätt kan nationell och regional infrastruktur stärkas och ny energiproduktion etableras.

Stockholm den 15 december 2021

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.