Hög ungdomsarbetslöshet i Fagersta

Skriftlig fråga 2013/14:423 av Wallén, Anna (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-13
Anmäld
2014-02-17
Besvarad
2014-02-19
Svar anmält
2014-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga

2013/14:423 Hög ungdomsarbetslöshet i Fagersta

av Anna Wallén (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

I Fagersta kommun är ungdomsarbetslösheten 8 procent högre än länsgenomsnittet, som ligger på 20,8 procent. En stor andel av dessa ungdomar saknar gymnasieutbildning, vilket gör det svårt för dem att konkurrera på arbetsmarknaden. Åtgärder behöver sättas in för att dessa ungdomar inte ska fastna i ett utanförskap.

Sverige har i dag högre arbetslöshet än andra jämförbara länder i Europa. Antalet långtidsarbetslösa unga är tre gånger så många som när den moderatledda regeringen tog över makten. Trots mycket hög arbetslöshet har företagen svårt att hitta personal. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre, och rekryteringsgapet växer. EU riktar krisstöd till Sverige för problemen med den höga ungdomsarbetslösheten.

Det är tydligt att regeringens skattesänkningar inte leder till den lägre arbetslöshet och de minskade klyftor som utlovades. Det behövs i stället investeringar i jobb och utbildning för att minska ungdomsarbetslösheten.

Den höga ungdomsarbetslösheten är ett slöseri som riskerar att släcka framtidstron hos en hel generation. Med den höga arbetslösheten följer dessutom växande klyftor i samhället.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att unga arbetslösa i Sverige och Fagersta ska få ett jobb?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:423 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 19 februari

Svar på fråga

2013/14:423 Hög ungdomsarbetslöshet i Fagersta

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Anna Wallén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att unga arbetslösa i Sverige och Fagersta ska få ett jobb.

Sverige har en ungdomsarbetslöshet som ligger nära genomsnittet i EU. Vi har bland den lägsta långtidsarbetslösheten bland unga i EU. De allra flesta unga får också jobb relativt snabbt. Samtidigt är ungdomsarbetslösheten en utmaning som vi delar med många andra EU-länder.

Regeringen har sedan den tillträdde genomfört en rad reformer för att motverka ungas utanförskap och för att sänka trösklarna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

Senast i budgetpropositionen för 2014 föreslogs både nya och bredare vägar för unga att få jobb. Propositionen innehöll satsningar för tillväxt och jobb på sammanlagt drygt 24 miljarder kronor under 2014. Det var bland annat åtgärder som ökar sysselsättningen, stärker företagens konkurrenskraft och förbättrar elevernas kunskaper.

Av dessa åtgärder bör ett nytt stöd för yrkesintroduktionsanställningar uppmärksammas. Anställningarna innebär att arbete kombineras med utbildning och handledning. Regeringens bedömning är att detta kommer underlätta ungas övergång från skola till arbetsliv och trygga arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning. Yrkesintroduktionsanställningarna har potential att påtagligt bidra till att underlätta arbetsmarknadsinträdet för unga och därigenom minska ungdomsarbetslösheten.

Alla ungdomar kan få förstärkt förmedlingsstöd från första dagen i arbetslöshet. Vidare kan unga som bedöms stå långt från arbetsmarknaden ta del av tidiga programinsatser som praktik och utbildning. Unga som saknar avslutad gymnasieutbildning kan också redan från dag ett i arbetslösheten ta del av studiemotiverande utbildning.

Sammantaget innebär dessa breda satsningar att ungas utanförskap motverkas och det bidrar till lägre trösklar in på arbetsmarknaden i Fagersta, precis som i resten av landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.