Hjulstabron

Skriftlig fråga 2018/19:950 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-09-04
Överlämnad
2019-09-05
Anmäld
2019-09-10
Svarsdatum
2019-09-11
Sista svarsdatum
2019-09-11
Besvarad
2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För att sänka klimatutsläppen i Sverige till riksdagens fastställda nivåer måste utsläppen från trafiken minska. Ett sätt är att flytta över gods från lastbil till sjöfart.

Mälaren passar sig väl för inlandstransporter ut mot Östersjön och sedan vidare; det finns funktionella och goda möjligheter via hamnar i bland annat Västerås och Köping. Tyvärr hindras klimatsmarta möjligheter av höjden på Hjulstabron där väg 55 passerar över Mälaren. Bron, som byggdes 1953, har dessutom akuta renoveringsbehov.

Om Hjulstabron skulle byggas om och höjas så skulle större fartyg komma längre in i Mälaren och en växande industri bidra till klimatsmarta transportlösningar. Frågan om Hjulstabrons ombyggnation verkar emellertid ha avstannat.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att agera för att ombyggnationen av Hjulstabron sker skyndsamt?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:950 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/02357/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:950 av Åsa Coenraads (M)
Hjulstabron

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag avser att agera för att ombyggnationen av Hjulstabron sker skyndsamt.

Regeringen beslutade den 31 maj 2018 om en ny nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029. Regeringens ambition är att Sverige ska ha en robust, miljöanpassad och pålitlig transportinfrastruktur som ligger i framkant när det gäller innovativa och effektiva lösningar. Regeringen vill fortsatt främja en överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. För regeringen är det också viktigt att hela Sverige ges goda förutsättningar att växa och utvecklas. Den nationella planen omfattar därför stora satsningar i hela landet på såväl nybyggnation som upprustning och underhåll av befintlig infrastruktur.

I regeringsbeslutet tas ”Hjulstabron, passage för större fartyg till Mälarhamnarna” upp under utpekade bristanalyser, dvs. stråk, noder eller motsvarande som Trafikverket bör fortsätta att utreda. Utredningsarbetet bör ha som målsättning att objektet är så pass utrett att det kan övervägas i nästa planeringsomgång och planrevidering.

Stockholm den 11 september 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.