hivambassadörens uppdrag

Skriftlig fråga 2003/04:220 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-06
Anmäld
2003-11-10
Besvarad
2003-11-12
Svar anmält
2003-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 november

Fråga 2003/04:220

av Ewa Björling (m) till statsrådet Carin Jämtin om hivambassadörens uppdrag

Hiv/aids-epidemin har fått förödande konsekvenser i stora delar av världen, och ännu har inte epidemin kulminerat. För närvarande tillkommer ungefär 15 000 nya hivinfekterade varje dag, året runt, världen över. Av uppskattningsvis mer än 42 miljoner hivsmittade människor i världen finns över två tredjedelar i Afrika söder om Sahara, och det tillkommer mer än fem miljoner nya smittade varje år. 95 % av dessa är i Afrika, och en stor del är barn under 15 år. Detta är en katastrof som hotar världen på flera sätt, inte minst för global utveckling. Positivt är dock att Sverige sedan lång tid tillbaka satsat på hivbekämpning i olika former på ett framsynt sätt och vidare att den svenska regeringen nu satsar ytterligare resurser inom detta område.

Min fråga till biståndsminister Carin Jämtin gäller hur regeringen har formulerat uppdraget för den nytillsatta hivambassadören.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:220 besvarad av

den 12 november

Svar på fråga 2003/04:220 om hivambassadörens uppdrag

Statsrådet Carin Jämtin

Ewa Björling har frågat mig hur regeringen formulerat uppdraget för den nytillsatte hivambassadören.

Låt mig inleda med att konstatera att jag helt delar Ewa Björlings syn på epidemins omfattning och de konsekvenser den leder till. I såväl den utvecklingsproposition som regeringen lade fram för riksdagen i maj månad (prop. 2002/03:122 Gemensamt ansvar @ Sveriges politik för global utveckling) som i regeringens budgetproposition understryks epidemins närmast katastrofliknande karaktär och de långsiktiga utvecklingseffekter den innebär samt behovet av tydliga, snabba och omfattande insatser. Jag är glad att Ewa Björlings fråga ger mig möjlighet att understryka betydelsen av att Sverige agerar kraftfullt i denna fråga. Jag uppskattar också att det i Sveriges riksdag finns en stark uppslutning för ett sådant agerande.

Som del av den samlade satsningen på hiv/aids har regeringen tillsatt en ambassadör med särskilt uppdrag att arbeta med hiv/aids. Genom detta räknar regeringen med att inte bara ge frågan ökad synlighet och betydelse i det samlade arbetet utan också att åstadkomma en bättre samordning av vårt internationella arbete och en större effektivitet av de ökade insatserna.

Jag vill betona den vikt den svenska regeringen lägger vid att hiv/aids är en bred utvecklingsfråga. Arbetet som svensk hiv/aids-ambassadör är globalt, även om omfattningen av epidemin i Afrika gör att särskild fokus kan behövas läggas där. Samtidigt ser vi i dag en mycket oroande utveckling i såväl Asien som Östeuropa vilket gör att också dessa regioner måste uppmärksammas alltmer. Hiv/aids-ambassadörens arbete med att såväl lyfta fram epidemins omfattning och de effekter den leder till som att skapa en bättre samordning av de samlade insatserna innebär kontakter med många samarbetspartner, inom Sverige och internationellt.

I budgetpropositionen redovisas hur regeringen vill agera för att göra det svenska agerandet kraftfullt, bland annat genom ökade finansiella bidrag till de organisationer som arbetar med hiv/aids, men också till organisationer med ett bredare, fattigdomsinriktat mandat. Arbete för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter hänger nära samman med och kan ofta ha en avgörande betydelse i kampen mot hiv/aids. Hiv/aids måste också få en starkare plats i det bilaterala samarbetet genom de långsiktiga programmen med länder och regeringar.

När det gäller vilka insatser som kan och ska bli aktuella vill jag här understryka att det förebyggande arbetet måste skärpas på ett brett sätt och på många områden. Vi måste också göra mera genom insatser som täcker hela kedjan av behov. Det förebyggande arbetet ska därför kompletteras med insatser som innefattar både vård och behandling, inklusive tillgång till läkemedel, forskning och vaccin. Denna mångfald av insatser är central, både för det svenska agerandet och internationellt. En viktig fråga i detta sammanhang är att u-länderna ska få förbättrad tillgång till läkemedel till ett rimligt pris.

I det svenska anförandet vid FN:s generalförsamlings möte om hiv/aids presenterades den svenska politiken på hiv/aids-området och ett antal lärdomar av det hittillsvarande internationella arbetet redovisades. Den första var att den största fienden i kampen mot hiv/aids är passivitet. Jag vill i detta frågesvar understryka behovet av ledarskap. Detta måste bli allt tydligare och skarpare om kampen mot hiv/aids ska kunna vinnas. Den svenska regeringen kommer att i olika sammanhang fortsatt driva frågan om ledarskap och behovet av en ofta ny syn på arbetet mot hiv/aids. I detta sammanhang vill jag också erinra om att ojämlika maktförhållanden mellan män och kvinnor spelar en viktig roll i spridningen av hiv/aids. Därför är åtgärder som ger kvinnor ökad makt över sina liv betydelsfulla i arbetet mot hiv/aids, liksom insatser som riktas till och engagerar män.

Ambassadörens arbete i Sverige kommer att innebära ett nära samråd med samtliga relevanta delar av Regeringskansliet och berörda myndigheter. En central del i hiv/aids-ambassadörens arbete blir att arbeta nära det civila samhället och näringslivet, även på det internationella planet. En annan viktig del i hiv/aids-ambassadörens uppdrag blir att nära följa det arbete som sker i internationella organisationer på det multilaterala området, som Världsbanken, FN och EU. Ambassadören kommer att vara stationerad i Stockholm.

Jag vill avsluta med att konstatera att dialogfrågan är central i det direkta bilaterala samarbete Sverige har med ett antal länder. En ytterligare uppgift för hiv/aids-ambassadören blir därför att bistå ambassader och Sida i den dialog som fortlöpande sker med våra partner.

Hiv/aids-ambassadören utsågs den 22 september. Arbetet hittills har i hög grad gått ut på att besöka myndigheter, organisationer och andra samarbetspartner, i Sverige och internationellt, allt i syfte att få en bild av behoven och prioritera hur arbetet mest strategiskt ska läggas upp. Jag återkommer gärna till riksdagen för att avrapportera om arbetets fortskridande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.