Historielöshet bland ungdomar

Skriftlig fråga 2005/06:1769 av Hagberg, Liselott (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-07
Anmäld
2006-06-07
Besvarad
2006-06-14
Svar anmält
2006-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga 2005/06:1769 av Liselott Hagberg (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Historielöshet bland ungdomar

Enligt en nyligen genomförd undersökning, som genomförts av tidningen Aftonbladet och Internetsajten Lunarstorm, ökar de främlingsfientliga åsikterna bland landets unga människor. I samband med firandet av nationaldagen den 6 juni genomfördes omfattande främlingsfientliga demonstrationer av både civilklädda och politiskt uniformerade ungdomar. Enligt min uppfattning är det oroande att de främlingsfientliga åsikterna breder ut sig och växer sig allt starkare. Det tyder på att det finns en historielöshet bland ungdomar. Bland många unga verkar det vara helt okänt att vårt land byggts upp av människor, med olika typer av kunskaper, som invandrat till vårt land. Det handlar om allt från vallonerna till arbetskraftsinvandringen efter andra världskriget.

För ett par år sedan genomfördes en genomgång av läroböckerna i samhällskunskap, historia och geografi. Genomgången visade att invandrarnas betydelse i svensk historia är något som i stort sett är helt frånvarande.

Skolan har självklart en viktig roll. Invandrarnas bidrag till vår historia måste utgöra en självklarhet i undervisningen. Helt uppenbart finns brister både i skollitteraturen och i undervisningen.

Med anledning av vad som beskrivs ovan undrar jag vilka åtgärder statsrådet avser att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1769 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 2005/06:1769 om historielöshet bland ungdomar

Statsrådet Ibrahim Baylan

Liselott Hagberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av ungdomars historielöshet.

Jag vill inledningsvis säga att jag i likhet med Liselott Hagberg tycker att det är viktigt att dagens elever får goda kunskaper om vår historia och vilken roll migrationen har för vårt samhälle. Kampen mot främlingsfientliga organisationer är central och här behöver vi samarbeta över blockgränserna och med andra aktörer i samhället. Jag vill i detta sammanhang lyfta fram Forum för levande historia som aktivt arbetar med dessa frågor på regeringens initiativ.

Skolan har naturligtvis en viktig roll i att förmedla Sveriges historia och hur migrationen har påverkat och utvecklat vårt samhälle. Det finns redan i dag tydliga skrivningar i grundskolans kursplaner för ämnet historia som tar upp detta tema.

På regeringens initiativ kommer historia att införas som nytt kärnämne i gymnasieskolan. Därutöver vill jag lyfta fram ett uppdrag som regeringen har gett Södertörns högskola. Högskolan har fått i uppdrag genomföra studiedagar i samtidshistoria för lärare i grund- och gymnasieskolan under hösten 2005 och hösten 2006. Södertörns högskola ska redovisa uppdraget till Utbildnings- och kulturdepartementet senast den 1 december 2006.

Som Liselott Hagberg vet styr inte regeringen över innehållet i de läroböcker som används i skolan. Ett stort ansvar ligger på förlagen och skolhuvudmännen, det är viktigt med en bra dialog mellan förlagen, elever och lärare.

Som minister ämnar jag följa utvecklingen på detta område men avser inte för närvarande att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.