Hinder för svensk livsmedelsexport

Skriftlig fråga 2020/21:1552 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-29
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Livsmedel är Sveriges tredje största industrigren efter fordons- och maskinindustrin. I värde räknat är Norge, Danmark, Finland, Tyskland och USA de viktigaste marknaderna för den svenska exporten av jordbruksvaror och livsmedel. Exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade med cirka 3 procent till strax under 48 miljarder kronor under första halvåret 2020.

Den svenska exporten av livsmedel har stor potential men det finns hinder för densamma. I förhållande till exempelvis Danmark har Sverige få handelsrepresentanter i utlandet, och handläggningstiderna för exportärenden är långsamma. Vidare kan nämnas att Sverige har begränsat tillträde till vissa tillväxtmarknader, till exempel Kina, Vietnam och Sydafrika. Återigen har grannländer som Danmark kommit längre i arbetet. Detta enligt en aktuell rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Det är min bestämda uppfattning att politiken ska undanröja hinder så att vårt näringsliv ska kunna växa och exportera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att undanröja hinder för och underlätta export av svenska livsmedel?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1552 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:1552 av Tobias Andersson (SD)
Hinder för svensk livsmedelsexport

Tobias Andersson har frågat utrikeshandelsminister Anna Hallberg vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att undanröja hinder för och underlätta export av svenska livsmedel.

Frågan har överlämnats till mig.

I sammanhanget bör nämnas att den rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen som hänvisas till inte är publicerad och jag kan därför inte kommentera dess innehåll.

Inom ramen för livsmedelsstrategin är en ökad livsmedelsexport ett viktigt verktyg för att öka livsmedelsproduktionen. Export bidrar till ökad konkurrenskraft och ökad tillväxt i livsmedelskedjan. Det i sin tur gynnar primärproduktionen och ett ökat företagande på landsbygden.

Arbetet med att främja export och minska handelshinder är betydelsefullt för att nå nya marknader. Regeringen fortsätter därför de långsiktiga och strategiska satsningarna på att öka svensk livsmedelsexport genom uppdrag till Sveriges Export- och investeringsråd (Business Sweden), samt till Statens jordbruksverk och Livsmedelsverket fram till 2025. Dessa har alla en viktig roll i att underlätta för export av svenska livsmedel från våra företag. Regeringen gör också en satsning på en fortsatt samordningsfunktion för ekologiska livsmedel på Statens jordbruksverk, vilken bland annat har till uppgift att främja export av ekologiska livsmedel. För att främja livsmedels- och skogsexporten till Kina utsåg regeringen i september 2015 ett skogs- och lantbruksråd i Peking. Regeringen gav dessutom 2017, inom ramen för livsmedelsstrategin, i uppdrag till Business Sweden att placera livsmedelsexportsansvariga främjare i Japan, Kanada, Singapore, Sydkorea och USA. Även Sveriges export- och investeringsstrategi anger ett fortsatt fokus på livsmedelsexporten och en fortsättning på handelshinderarbetet. Samtliga utlandsmyndigheter och Business Swedens utlandskontor har därtill i uppgift att främja svensk export och bistå svenska företag.

Jag vill nämna att regeringen stödjer EU:s handelsförhandlingar med andra länder för att öka marknadstillträdet genom sänkta eller avskaffade tullar och minskade eller borttagna handelshinder. Exempel på frihandelsavtal som EU slutit de senaste åren och där vi sett en uppgång av EU:s livsmedelsexport är bland annat med Japan, Kanada och Sydkorea.

Avslutningsvis kan jag konstatera att regeringens satsning bidrar till att öka livsmedelsexporten. Den positiva trenden håller i sig, preliminärt har värdet av livsmedelsexporten ökat med 10 miljarder kronor de senaste tre åren.

Stockholm den 10 februari 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.