Hets på grund av sexuell läggning

Skriftlig fråga 2005/06:655 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-12-16
Inlämnad
2005-12-16
Besvarad
2005-12-21
Besvarad
2005-12-30
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga 2005/06:655 av Gustav Fridolin (mp) till statsrådet Jens Orback (s)

Hets på grund av sexuell läggning

Sedan Högsta domstolen valt att fria pastor Åke Green från hets mot folkgrupp efter att han i en predikan hetsat mot homosexuella har många oroat sig för att även andra grupper som hetsar kommer att gå fria. I en dom från Hovrätten för Nedre Norrland stärks denna oro. Då friades fyra nynazister, efter att först ha dömts i tingsrätten, som i ett flygblad vid en skola hetsat mot homosexuella.

Hatbrotten mot homo‑, bisexuella och transpersoner ökar och hatbrott av den typen är betydligt råare än andra brott. Det finns en klar koppling mellan våldet mot en grupp och hetsen mot densamma. Det var av den anledningen som riksdagen 2002 beslutade att slutligt ändra grundlagen så att också hets på grund av sexuell läggning var förbjudet. Den friande domen mot pastor Green riskerar nu att helt kullkasta detta rättsliga skydd.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han avser att vidta för att åstadkomma ett fullgott juridiskt skydd mot hets grundat på sexuell läggning.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:655 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2005/06:655 om hets på grund av sexuell läggning

Justitieminister Thomas Bodström

Gustav Fridolin har frågat statsrådet Jens Orback vilka åtgärder han avser att vidta för att åstadkomma ett fullgott juridiskt skydd mot hets grundat på sexuell läggning. Han har ställt sin fråga mot bakgrund av två friande domar angående hets mot folkgrupp, däribland en från Högsta domstolen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har länge betonat att kampen mot rasism, främlingsfientlighet och homofobi är en av de viktigaste samhällsfrågorna över huvud taget. Alla individer har lika värde och ska behandlas med samma hänsyn och respekt. Detta var också bakgrunden till att hets grundat på sexuell läggning kom att omfattas av strafflagstiftningen om hets mot folkgrupp. Skyddet mot kränkande uttalanden måste dock alltid vägas mot yttrandefriheten och i vissa fall religionsfriheten.

HD:s dom innebär inte att det är fritt fram att hetsa mot homosexuella eller andra grupper som omfattas av straffbestämmelsens skydd. Det bör betonas att HD i den aktuella domen lagt avgörande vikt vid att den tilltalade agerat i en predikosituation, inför sin församling, att uttalandena bygger på teman som finns i Bibeln och att hans uttalanden inte utgör hate speech i Europakonventionens mening eftersom de inte uppmanar till eller rättfärdigar hat mot homosexuella.

Det finns anledning att behandla dessa frågor med försiktighet. En skärpning av bestämmelsen skulle riskera att stå i strid med Europakonventionen. Ett förtydligande av bestämmelsen riskerar att innebära en inskränkning av bestämmelsens räckvidd, vilket skulle kunna ge ett försämrat skydd för utsatta grupper. Det vill jag självfallet undvika. Jag följer dock utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.