Hemvärnet som stöd till polisen
Skriftlig fråga 2016/17:969 av Pål Jonson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-03-02
- Överlämnad
- 2017-03-03
- Anmäld
- 2017-03-14
- Svarsdatum
- 2017-03-15
- Sista svarsdatum
- 2017-03-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
I Försvarsberedningens slutbetänkande (Ds 2014:20) framgår det att hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna i ökad utsträckning kan komplettera polisen vid särskilda händelser. Uppgifter som skulle kunna lösas utgående från polisens behov är bland annat avspärrning av objekt eller områden, yttre bevakning, trafikreglering samt eftersök av saknade personer. Hemvärnets befogenheter avgränsas genom det regelverk som gäller i övrigt för Försvarsmaktens stöd till polisen.
Hemvärnet har god förmåga att stödja polisen – som för närvarande är mycket arbetstyngd – vid kriser och extraordinära händelser. I ljuset av den växande risken för att Sverige utsätts för olika former av hybridhot finns det även ett större behov av en fördjupad samverkan mellan myndigheter och organisationer som bedriver säkerhetsrelaterad verksamhet.
Danmark har till del kommit längre i detta arbete, då det danska Hjemmevärnet används betydligt mer frekvent och till mer kvalificerade uppgifter av dansk polis än vad som är fallet i Sverige.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Är statsrådet villig att se över möjligheten att polisen ska kunna använda hemvärnet i större utsträckning än vad som är fallet i dag?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:969 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:969 av Pål Jonson (M) Hemvärnet som stöd till polisen
Pål Jonson har frågat mig om jag är villig att se över möjligheten att polisen ska kunna använda hemvärnet i större utsträckning än vad som är fallet i dag.
Hemvärnet ingår i Försvarsmakten och den lagstiftning som gäller rörande Försvarsmaktens möjligheter att bistå polisen med hjälp och stöd i olika situationer gäller således även hemvärnet.
Försvarsmaktens stöd till polisen regleras i flera författningar, bl.a. förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet, lagen om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning, lagen om skydd mot olyckor, och militärtrafikförordningen. Från och med den 1 april 2017 gäller även förordningen om Försvarsmaktens stöd till polisen med helikoptertransporter. Polismyndigheten kan med stöd av nämnda författningar ta hjälp av Försvarsmakten bl.a. när det gäller eftersök av saknade personer. Försvarsmakten kan också, efter begäran av Polismyndigheten, lämna stöd för att övervaka och ge anvisningar för trafiken även i andra fall än vid militära övningar.
Det finns alltså redan i dag goda möjligheter för Försvarsmakten att stödja polisen.
Stockholm den 14 mars 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.