Hemligstämplade Vaxholmsyttranden

Skriftlig fråga 2006/07:273 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-05
Anmäld
2006-12-05
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2006/07:273 Hemligstämplade Vaxholmsyttranden

av Krister Örnfjäder (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I de statsanställdas tidning ST Press nr 15/06 finns en kort notis som berättar följande: Regeringen vägrar att lämna ut andra EU-länders yttrande i det så kallade Vaxholmsmålet, som handlar om fackförbunden Byggnads och Elektrikernas blockad mot det lettiska företaget Laval. LO-tidningen begärde att få se de yttranden som kommit in till EG-domstolen, men fick nej från utrikesdepartementet. Tidningen överklagade då till regeringen, som nu säger nej med hänvisning till utrikessekretessen.

Sverige har som demokratiskt föredöme en skyldighet att förbli ett öppet och transparent samhälle, där medborgarnas möjligt till insyn i de politiska processerna så långt som möjligt måste säkras. Utrikesdepartementets hemlighållande av dessa yttranden verkar orimligt med tanke på ärendets aktualitet och relevans för den svenska arbetsmarknadspolitiken och värderingarna på arbetsmarknaden.

Därför vill jag fråga ansvarig minister på Utrikesdepartementet av vilka skäl och på vilka grunder som ministern hemligstämplat yttrandena.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:273 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:273 Hemligstämplade Vaxholmsyttranden

Utrikesminister Carl Bildt

Krister Örnfjäder har frågat mig av vilka skäl och på vilka grunder som andra EU-länders yttranden till EG-domstolen i det så kallade Vaxholmsmålet har hemligstämplats.

Regeringen har i ett beslut den 9 november 2006 avslagit en begäran från en journalist vid LO-tidningen att få ta del av alla yttranden, utom den svenska regeringens, i EG-domstolens mål C-341/05 Laval un Partneri med hänvisning till utrikessekretessen i 2 kap 1 § sekretesslagen. Skälet som angavs i beslutet var att det kan antas att det skulle störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser om uppgifterna i handlingarna röjdes.

Handlingar som ges in till EG-domstolen från parter, medlemsstater och EG:s institutioner omfattas inte av bestämmelserna om öppenhet med mera i de rättsakter som har antagits med stöd av artikel 255 i EG-fördraget.

Huvudregeln i EU är att parters och andra aktörers inlagor till EG-domstolen endast får lämnas ut till dem som uppträder i domstolen, om inte den som har gett in handlingarna medger att de lämnas ut till andra. Processerna i EG-domstolen bygger alltså bland annat på att de som uppträder där förfogar över de handlingar som de ger in till domstolen. Den svenska regeringen brukar för sin del, i enlighet med vad som gäller i Sverige, normalt inte se något hinder för att lämna ut svenska yttranden till allmänheten.

Emellertid skulle det skada förtroendet för Sverige om regeringen lämnade ut andra medlemsstaters handlingar som de har gett in till EG-domstolen i förvissningen om att de endast kommer dem till del som uppträder i domstolen. Ett sådant förfaringssätt skulle helt säkert försvåra för Sverige att delta i processerna i EG-domstolen.

Jag vill understryka att regeringen gärna skulle se en annan ordning för handlingar vid EG-domstolen, som innebar att handlingar som ges in till domstolen i princip är offentliga. Regeringens bedömning är dock att förutsättningar för närvarande inte föreligger  för att få gehör för ett sådant krav i EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.