hemliga ansökningshandlingar

Skriftlig fråga 1998/99:738 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-14
Besvarad
1999-06-23
Anmäld
1999-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:738 av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksministern om hemliga ansökningshandlingar

den 14 juni

 

Varje år ansöker landets bönder om stöd och ersättningar enligt EU:s jordbrukspolitik CAP. En del av dessa finansieras helt från Bryssel genom medlemsavgifterna, som bl.a. Sverige betalar. Andra delfinansieras via landets egen budget. I samtliga fall är det dock offentliga medel det handlar om.

Det är naturligtvis av intresse för många att veta hur pengarna fördelas och till vad. Men böndernas ansökningar behandlas konfidentiellt av länsstyrelserna. Det går inte för gemene man eller journalister att få se ansökan för att kunna ta reda vilka stöd en bonde ansöker om för olika delar av gården. I och med det försvinner också en möjlighet till social kontroll. Ingen mer än bonden och länsstyrelsens myndighetspersoner kan veta om bonden brukar i enlighet med bidragen.

Jag tror inte alls att fusket är utbrett och den som har rent mjöl i påsen borde snarast uppskatta att vem som helst kan ta del av varje bondes ansökan. Frågan är om dagens ordning överensstämmer med den svenska öppenheten och synen på insyn och möjlighet till kontroll. Vem gynnas av hemlighetsmakeriet? Och varför?

Min fråga till ministern är:

 

Kommer hemlighetsmakeriet att bestå eller avser ministern ta initiativ till en förändring, som hävdar offentlighetsprincipen även vad avser böndernas bidragsansökningar?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:738 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:738 om hemliga ansökningshandlingar
    Jordbruksminister Margareta Winberg

den 23 juni

 

Gudrun Lindvall har frågat mig om jag avser ta initiativ till en förändring som hävdar offentlighetsprincipen även vad avser böndernas bidragsansökningar.

Låt mig först klargöra att offentlighetsprincipen i form av bl.a. handlingsoffentlighet gäller även för de ansökningar om stöd som svenska bönder ger in till Statens jordbruksverk och länsstyrelserna. Huvudregeln är att uppgifterna i ansökningar är offentliga och skall lämnas ut till den som så önskar. Uppgifterna är endast undantagsvis hemliga. Uppgifter om affärs- eller driftförhållanden kan behöva hållas hemliga om det kan antas att sökanden orsakas ekonomisk skada om uppgifterna lämnas ut. Ett eventuellt hemlighållande av sådana uppgifter är knappast något hemlighetsmakeri.

Det är dessutom viktigt att påpeka att Sverige är drivande när det gäller kontrollfrågor inom jordbruksstödsadministrationen. Det förekommer få bedrägerier på detta område i Sverige. Vi har ett väl fungerande kontrollsystem. Ett mått på att den svenska stödadministrationen fungerar väl är att vi i väldigt liten utsträckning drabbas av sanktioner från EU. Mot den bakgrunden finner jag ingen anledning att arbeta för att särbehandla bidragssökande lantbrukare i sekretesshänseende.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.