Hemlig avlyssning av grovt kriminella

Skriftlig fråga 2020/21:2595 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-20
Överlämnad
2021-04-21
Anmäld
2021-04-22
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En stor mängd data som rör grovt kriminella i Sverige har som bekant landat hos Polismyndigheten. Tack vare denna data har också några av Sveriges mest fruktade gängkriminella kunnat ställas inför rätta, vilket på allvar också inneburit att grovt kriminella gäng blivit skadeskjutna. Från höger till vänster i svensk politik lär vi välkomna att polisen äntligen kunnat angripa grovt kriminella i Sverige. Att så är fallet har vi också sett, inte minst då statsrådet Mikael Damberg uttalat att han välkomnar de gripanden som skett.

Detta ställer en rad frågor. Om vi bortser från den i allmänhet svaga svenska lagstiftningen för att faktiskt lagföra och hålla yrkeskriminella bakom lås och bom, saknas också polisens möjlighet att inhämta den typ av uppgifter som deras franska motsvarighet kunnat inhämta. Statsrådet Mikael Damberg har dessutom klargjort att det inte finns någon ambition att ändra på detta. Det blir därför, milt uttryckt, ganska paradoxalt när statsrådet inte har några problem med att Sverige mottar data från Frankrike, som anskaffats genom avlyssning av gängkriminella, men är emot att den svenska polisen har samma verktyg. Detta synsätt tyder på att statsrådet har mer förtroende för den franska polisen än för den svenska.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kan vi förvänta oss att statsrådet verkar för att svensk polis ska kunna använda sig av samma verktyg som fransk polis framöver, dvs. hemlig avlyssning av grovt kriminella, och om inte, varför​?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2595 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/01651 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2595 av Markus Wiechel (SD)
Hemlig avlyssning av grovt kriminella

Markus Wiechel har frågat mig om vi kan förvänta oss att jag verkar för att svensk polis ska kunna använda sig av samma verktyg som fransk polis framöver, dvs. hemlig avlyssning av grovt kriminella, och om inte, varför.

Regeringen har en kompromisslös hållning mot de kriminella nätverken och genomför den största satsningen mot gängkriminalitet någonsin i Sverige. Vi fullbordar den största utbyggnaden av polisen i modern tid, vi skärper straffen och vi genomför långsiktiga insatser för att strypa gängens nyrekrytering. Dessutom ser vi till att de brottsbekämpande myndigheterna får nya och bättre verktyg för att bekämpa brott.

Flera av de åtgärder som regeringen vidtagit har betydelse för polisens möjligheter att hämta in uppgifter om grovt kriminella. Till exempel har vi infört ett helt nytt verktyg, hemlig dataavläsning, som ger de brottsbekämpande myndigheterna möjlighet att komma åt kommunikation och annan information som tidigare inte var tillgänglig, inklusive krypterad information. Som ytterligare exempel kan jag nämna att vi har infört ett förfarande som gör det enklare att besluta om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation.

Regeringens satsning angriper brottsligheten från flera håll. Vid årsskiftet visade statistiken att det aldrig tidigare har funnits så många poliser i Sverige, vi ser hur antalet skjutningar minskar och får höra att ledande gängkriminella frihetsberövas i en omfattning som vi sällan har sett tidigare. De nya verktyg som de brottsbekämpande myndigheterna har fått kommer dessutom till effektiv användning och har stor potential.

Jag och regeringen arbetar brett mot brottsligheten i kriminella nätverk och vi har inga planer på att slå av på takten.

Stockholm den 28 april 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.