Till innehåll på sidan

Hemleverans av mat och vin från restauranger

Skriftlig fråga 2020/21:812 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-30
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Som ett led i att hjälpa Malmös restaurangnäring under coronapandemin har Centerpartiet och Moderaterna i Malmö lagt fram ett gemensamt initiativ i arbetsmarknads- och socialnämnden. I initiativet föreslogs att det skulle tillåtas för restauranger att leverera exempelvis vin i samband med hemleverans av mat. Initiativet fick nämndens stöd och ska vinna laga kraft om cirka två veckor. Ett liknande initiativ har genomförts i Växjö med resultatet att Växjöborna redan i dag kan beställa hem både mat och vin från favoritkrogen. Detta är enligt kommunjurister i överensstämmelse med gällande lagstiftning, förutsatt att personal är närvarande vid öppningen av den levererade alkoholen. 

För en pressad näring är möjligheten till hemleverans en liten men välkommen möjlighet att skapa nya kundrelationer och säkra lite intäkter när kunderna stannar hemma. 

Nu vill dock Länsstyrelsen i Kronobergs län att regeringen ska stoppa denna verksamhet, trots att inga problem har noterats. Länsstyrelsen tolkar lagen annorlunda än kommunerna och kräver att personal ska vara närvarande under hela intagandet av drycken. En sådan lösning skulle i praktiken göra det omöjligt för restauranger att erbjuda hemleverans. Och hantering av verksamhet inom alkohollagen är ett kommunalt ansvarsområde. 

Statssekreterare Tobias Lundin på Socialdepartementet har offentligt kommenterat att regeringen är öppen för att skärpa lagstiftningen för att stoppa möjligheten till hemleverans av öl och vin genom att ge länsstyrelserna makt över kommunernas tolkning av alkohollagen. 

Regeringen vill alltså ta bort makt från kommunerna för att kommunerna inte gör som regeringen tycker att de bör göra. Inte för att besluten om hemleverans av till exempel vin har lett till några negativa händelser eller för att kommunernas beslut på andra sätt har skapat problem. Kommunernas lagstadgade självbestämmande förefaller inte ha ett värde i regeringens mål att stoppa initiativet. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern, trots det anförda, att vidta åtgärder i syfte att hindra restaurangernas möjlighet till hemleverans av öl och vin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:812 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:812 av Niels Paarup-Petersen (C)
Hemleverans av mat och vin från restauranger

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om jag trots kommuners självbestämmanderätt kommer att vidta åtgärder i syfte att hindra restaurangernas möjlighet till hemleverans av öl och vin.

Den svenska alkohollagen är avsedd att vara en skyddslagstiftning och är utformad för att begränsa de medicinska och sociala skador som alkohol kan orsaka. En utgångspunkt i den svenska alkoholpolitiken är att skyddet för människors hälsa bör gå före företagsekonomiska och näringspolitiska intressen. Detta ska kommuner och övriga myndigheter beakta i sin tillämpning av lagen. Alkohol är inte som andra varor.

Det finns idag möjlighet att servera alkohol och mat genom catering för slutna sällskap i enskilda hem. En förutsättning är dock att alkohollagens regler följs, exempelvis ska ansvarig serveringspersonal närvara under hela serveringstiden för att försäkra sig om att ansvarsfull alkoholservering sker.

Regeringen förutsätter att alla kommuner som tillämpar alkohollagen gör det i enlighet med gällande lag och praxis. Att medvetet välja att avvika från lag, praxis eller tillsynsmyndigheters beslut är inte i enlighet med svensk rättsordning, oaktat om tillsynsmyndigheten har möjlighet att sanktionera eller överpröva beslutet.


För de företag som drabbats av den ekonomiska kris som orsakats av pandemin finns det möjlighet att ta del av de olika ekonomiska krisstöd som regeringen har beslutat om.

Stockholm den 9 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.