Heltid och deltid

Skriftlig fråga 2005/06:1064 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-21
Anmäld
2006-02-21
Besvarad
2006-03-01
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga 2005/06:1064 av Hans Backman (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Heltid och deltid

Motståndet är kompakt mot regeringens förslag om att lagstifta om rätt till heltid. Ökad arbetslöshet, färre lediga jobb och ökade kostnader är några av de konsekvenser som den nämnda lagen kommer att leda till. Det anser såväl arbetsgivare som fackförbund. Av våra 50 anställda jobbar 10 heltid, resten deltid. Blir regeringens förslag verklighet får vi minska personalen med hälften. Med fler heltidsanställda blir det dessutom svårt att möta efterfrågetoppar, säger Jan-Erik Svecke på McDonalds i Norrtälje. Även de offentliga arbetsgivarna är missnöjda. Hedda Mann, Sveriges Kommuner och Landsting, anser att en lagstiftning om rätt till heltid begränsar arbetsgivarnas möjlighet att organisera sin verksamhet utifrån deras behov och ekonomiska förutsättningar. Ordföranden i Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet, Eva Nordmark, betonar att det är en fråga för arbetsmarknadens parter att bestämma vilka anställningsformer som ska gälla. Även utredningens egen nationalekonom slår i sin samhällsekonomiska analys fast att rätt till heltid långsiktigt leder till ökad arbetslöshet och lägre efterfrågan på arbetskraft från arbetsgivarna.

Enligt en bedömning gjord av Svenskt Näringsliv riskerar 8 600 personer bara i Gävleborgs län att bli heltidsarbetslösa om det lagstiftas om rätt till heltid. Ett exempel på detta är Nori Camuz, ägare till ICA Supermarket i Gävle, som i dag har 13 anställda, de flesta på deltid. Han bedömer att om han måste ta bort deltidstjänsterna och ersätta dem med heltid så tvingas han säga upp fyra personer.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om statsrådet avser att vidta några åtgärder för att stoppa förslaget om att lagstifta om rätt till heltid.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1064 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2005/06:1064 om heltid och deltid

Statsrådet Hans Karlsson

Hans Backman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att stoppa förslaget om att lagstifta om rätt till heltid.

Heltidsutredningen har på regeringens uppdrag utrett hur rätten till heltidsanställning ska stärkas. Utredningens förslag remissbehandlas för närvarande. Remissvaren ska vara inkomna den 7 mars 2006. Därefter kommer regeringen att ta ställning till utredningens förslag.

Som jag redogjorde för i en interpellationsdebatt med Hans Backman i höstas menar jag att det ofrivilliga deltidsarbetet utgör ett allvarligt problem. Deltidsarbetslöshet förekommer både i den offentliga sektorn och i näringslivet, särskilt i verksamheter som är kvinnodominerade. Deltidsarbetslösheten befäster traditionella könsroller och hindrar en utveckling mot ökad jämställdhet.

Jag avser inte att vidta några åtgärder för att stoppa Heltidsutredningens förslag. Tvärtom anser jag att det nu är nödvändigt att överväga hur en lagstiftning bör utformas om stärkt rätt till heltid för personer som tvingas arbeta deltid. Samtidigt är det väsentligt att konstatera att det i vissa verksamheter inte är möjligt att bereda alla arbetstagare heltidsarbete. Det kan till exempel handla om verksamheter med ojämn belastning under olika delar av dagen eller veckan. En stärkt rätt till heltid kan därför inte bli en ovillkorlig rättighet utan en avvägning måste ske så att verksamheten fungerar i praktiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.