Helgavskiljning med fotboja

Skriftlig fråga 2014/15:480 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-29
Överlämnad
2015-04-29
Anmäld
2015-05-05
Svarsdatum
2015-05-13
Sista svarsdatum
2015-05-13
Besvarad
2015-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Många ungdomar begår brott. De flesta som i vuxenlivet är tungt kriminella har börjat sin brottsliga bana tidigt i livet. Många av dessa har uppgivit att de önskat att samhället skulle ha reagerat tidigare och skarpare, när de började begå brott som unga. Då hade det varit en större chans att deras brottsliga bana brutits och att de fått ett bättre liv, utan kriminalitet.

Ju tidigare samhället reagerar, även på mindre allvarliga brott, desto större möjlighet att den brottsliga banan bryts.

Det är viktigt att hitta nya och lämpligare påföljder för ungdomar som begår brott.  Den 18 februari 2015 fattade riksdagen beslut om justitieutskottets betänkande 2014/15:JuU9 om Tydligare reaktioner på ungas brottslighet.

Betänkandet innefattade en motion av Beatrice Ask (M) m.ed flera. I motionen föreslogs en ny påföljd för ungdomar, helgavskiljning med fotboja för unga mellan 15-18 år. Påföljden ska kunna bestå av ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter, förbud att vistas på vissa platser eller områden under vissa bestämda tider eller andra rörelseinskränkningar som kan antas vara brottsförebyggande.

Riksdagen beslutade om ett tillkännagivande om att regeringen bör se över hur ungdomspåföljden helgavskiljning med fotboja kan utformas och återkomma med ett sådant förslag till riksdagen.

Sedan beslutet togs har det gått drygt två månader och då är min fråga till statsrådet:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit och när beräknar statsrådet att regeringen presenterar ett förslag till riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:480 besvarad av Anders Ygeman (S), statsråd

Dnr Ju2015/3895/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:480 av Ellen Juntti (M) Helgavskiljning med fotboja

Ellen Juntti har frågat inrikesministern vilka åtgärder han har vidtagit med anledning av riksdagens tillkännagivande om ungdomspåföljden helgavskiljning med fotboja och när han beräknar att regeringen presenterar ett förslag till riksdagen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är angeläget att samhället reagerar mot ungdomsbrottslighet med tydliga och adekvata åtgärder. Påföljdsutredningen har i sitt betänkande Nya påföljder (SOU 2012:34) gjort en omfattande översyn av bl.a. påföljdssystemet för ungdomar. Utredningens bedömning är att systemet fungerar relativt väl, men att det finns behov av nya inslag.

Utifrån vissa av utredningens överväganden har regeringen nyligen lämnat förslag som syftar till att göra befintliga påföljder för unga lagöverträdare mera tydliga och konsekventa (prop. 2014/15:25 Tydligare reaktioner på ungas brottslighet). Bland annat införs en lagreglerad samverkan mellan kommuner och de myndigheter som handlägger ärenden om unga lagöverträdare. Dessutom tas kravet på samtycke för påföljden ungdomstjänst bort.

Helgavskiljning med fotboja utgör en del av Påföljdsutredningens förslag om ungdomsövervakning som en ny påföljd för ungdomar. Ungdomsövervakning är en ingripande påföljd som syftar till att bryta begynnande brottskarriärer och kriminella tankemönster. Innehållet ska dels vara behandlingsinriktat, dels innebära tydliga inskränkningar i rörelsefriheten utan att det innebär institutionsvistelse. Efterlevnaden ska kunna kontrolleras med elektroniska hjälpmedel.

Betänkandet bereds i Regeringskansliet och regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 13 maj 2015

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.