HBT-situationen i Litauen

Skriftlig fråga 2007/08:313 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-21
Anmäld
2007-11-21
Besvarad
2007-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-11-29
Besvarad
2007-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2007/08:313 HBT-situationen i Litauen

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Amnesty International har i en rapport den 12 november 2007 uttryckt sin oro gällande situationen för HBT-personer i Litauen. Bakgrunden är att det förekommer hot och trakasserier mot HBT-personer. Nyligen höll ILGA Europa sin årliga konferens i Vilnius, en konferens som utsattes för olika svårigheter. Stadens borgmästare ville inte flagga med regnbågsflaggor eller ha mottagning i rådhuset eftersom han inte kunde garantera deltagarnas säkerhet. En rökbomb kastades in i en bar som besöktes av många HBT-personer.

Amnesty uttrycker sin oro över utvecklingen i Litauen och kräver att politikerna verkar för att HBT-personers situation förbättras.

Sveriges statsminister tog nyligen emot Litauens president på ett officiellt besök i Sverige. Om statsministern tog upp HBT-frågan vid detta tillfälle har jag inte lyckats få reda på, men jag utgår tyvärr från att så inte var fallet.

Jag vill därför fråga vilka initiativ utrikesministern kommer att ta för att vid kontakter med den litauiska regeringen lyfta frågan om HBT-personers rättigheter.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:313 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:313 HBT-situationen i Litauen

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ regeringen har tagit eller kommer att ta för att vid kontakter med den litauiska regeringen lyfta fram frågan om HBT-personers rättigheter i landet.

Ulf Holm har tidigare ställt frågor i samma ämne och känner väl till regeringens inställning. I regeringsförklaringen 2006 slår regeringen tydligt fast att det är angeläget att stärka arbetet i olika internationella institutioner och organisationer mot kränkningar och diskriminering av HBT-personer. Vår politik för global utveckling slår fast att varje människas rättigheter ska respekteras, oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, trosuppfattning, ursprung, sexuell läggning eller funktionshinder. Regeringen har under det gångna året vid ett flertal tillfällen markerat sitt stöd för dem, som i grannländerna genomfört manifestationer till förmån för HBT-personers rättigheter.

Senast aktualiserades det i Litauen, i samband med den ILGA-konferens (International Lesbian and Gay Association) som Ulf Holm nämner. Regeringen representerades av statssekreterare Johan Tiedemann, som höll ett tal vid konferensen. En bandad hälsning från regeringen genom migrationsminister Tobias Billström spelades också upp. Sveriges ambassad, som uppmuntrat andra EU-ambassader i Vilnius att stödja evenemanget, var väl representerad under konferensdagarna.

Tidigare under månaden, i samband med energitoppmötet i Vilnius, hade Europaminister Cecilia Malmström till den litauiske utrikesministern framfört att den svenska regeringen utgick ifrån att den litauiska regeringen skulle skydda den kommande ILGA-konferensen. Cecilia Malmström uttryckte också förvåning över att staden Vilnius inte givit tillstånd till en offentlig ILGA-manifestation i samband med evenemanget.

Låt mig också påminna om att ambassaden i Vilnius i maj 2007 gav den svenska regeringens syn på HBT-frågorna i samband med en presskonferens i det litauiska parlamentets lokaler.

Regeringen kommer också fortsättningsvis att med engagemang driva frågan om HBT-personers rättigheter i Litauen, liksom i andra länder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.