Till innehåll på sidan

HBT-personers situation i El Salvador, Guatemala och Honduras

Skriftlig fråga 2003/04:773 av Andreasson, Martin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-17
Anmäld
2004-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-03-02
Svar anmält
2004-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2003/04:773

av Martin Andreasson (fp) till statsrådet Carin Jämtin om HBT-personers situation i El Salvador, Guatemala och Honduras

Den 9-12 februari genomförde statsrådet Carin Jämtin ett besök i bland annat El Salvador, Guatemala och Honduras. Möten ägde rum med bland annat den salvadoranska biståndsministern Roberto Interiano, representanter för den guatemalanska regeringen samt Honduras president Ricardo Maduro och utrikesminister Leonidas Rosa Bautista.

I dessa tre länder har homosexuella, bisexuella och transpersoner en mycket utsatt situation med vanligt förekommande diskriminering, vilket framgår av svensk ambassadrapportering om situationen för de mänskliga rättigheterna. Av andra källor, till exempel juristerna Juan Pablo Ordoñez och Richard Elliotts rapport Cleaning up the Streets, som tar sikte på situationen i bland annat Honduras, framgår också att det inte är ovanligt med polisövergrepp mot HBT-personer. På senare tid har vidare ett antal fall av våld mot HBT-personer inrapporterats där personernas sexuella läggning eller könsidentitet kan vara anledningen, bland annat tre mordfall i den salvadoranska huvudstaden.

Jag vill därför fråga statsrådet om hon i samtal med företrädare för regeringarna i El Salvador, Guatemala och Honduras också tagit upp situationen för HBT-personer.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:773 besvarad av

den 2 mars

Svar på fråga 2003/04:773 om HBT-personers situation i El Salvador, Guatemala och Honduras

Statsrådet Carin Jämtin

Martin Andreasson har hänvisat till HBT-personers utsatta läge i El Salvador, Guatemala och Honduras och frågat om jag under min resa till Centralamerika tagit upp situationen vad avser HBT-personer i samtal med respektive lands regeringsföreträdare.

Respekten för mänskliga rättigheter är central i Sveriges utrikes- och utvecklingspolitik. Sverige tillhör sedan länge ett av de mest drivande länderna i fråga om HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna utan diskriminering. I regeringens proposition 2002/03:122 Gemensamt ansvar: Sveriges politik för global utveckling står det tydligt att utvecklingssamarbetet ska präglas av ett rättighetsperspektiv som omfattar demokrati och principen om alla människors lika värde samt av fattiga människors perspektiv. Utrikesutskottets betänkande som behandlar propositionen slår fast att målet om en rättvis och hållbar global utveckling självklart ska gälla för alla oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder.

Sverige har och har haft ett omfattande bistånd på MR-området till institutioner och organisationer i de nämnda länderna som verkar för en ökad respekt för dessa rättigheter. Ett exempel är det omfattande och mångåriga biståndet till MR-ombudsmannaämbetet i de tre länderna. Respekt för de mänskliga rättigheterna är en hörnsten i vår bilaterala dialog med dessa länder. Vid mina samtal i El Salvador, Guatemala och Honduras tog jag upp respekten för mänskliga rättigheter i det bredare perspektivet, det vill säga inbegripet situationen för HBT-personer.

Som de aktuella MR-rapporterna från de tre länderna återger är HBT-personers situation i dessa länder utsatt. Betydande diskriminering och fall av våld förekommer. HBT-personers rättigheter är fortfarande i viss utsträckning ett tabubelagt ämne.

När det gäller Honduras och El Salvador har oviljan att ge HBT-personers egna organisationer juridisk status begränsat dessa organisationers handlingsutrymme, medan situationen i Guatemala är bättre i detta avseende. I december 2003 lovade den honduranske viceministern i presidentämbetet att driva frågan om juridisk status för HBT-organisationer gentemot inrikesministeriet, som ansvarar för legalisering av organisationer. Hittills har dock inga konkreta resultat uppvisats. I El Salvador uppger HBT-organisationen Entre Amigos att man snart räknar med att erhålla juridisk status.

I Honduras har aidsorganisationerna blivit en genväg in i den nationella debatten. Foro Nacional de Sida (Nationellt aidsforum), som utgörs av regeringsrepresentanter, FN-systemet och det civila samhället har blivit ett forum där HBT-personer kunnat göra sin röst hörd. Den honduranska koordinationen för gay och lesbiska personer (COGALESH) aspirerar på medlemskap i styrelsen för Foro Nacional de Sida, en organisation som får del av det svenska stödet. Sverige stöder också, genom Sida, flera andra MR-organisationer som har verksamhet i Centralamerika, till exempel det svenska Raoul Wallenberg-institutet och Instituto Inter-Americano de Derechos Humanos. Dessa organisationer arbetar för allas lika behandling och icke-diskrimering, genom att betona allas lika värde oavsett till exempel kön eller sexuell läggning.

Frågan om mänskliga rättigheter är central i vårt samarbete med de centralamerikanska länderna och regeringen, och ambassaderna i regionen kommer fortsatt att följa utvecklingen vad avser situationen för HBT-personer i Centralamerika.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.