Till innehåll på sidan

HBT-personers mänskliga rättigheter i Sarajevo

Skriftlig fråga 2008/09:156 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-27
Anmäld
2008-10-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-11-06
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2008/09:156 HBT-personers mänskliga rättigheter i Sarajevo

av Barbro Westerholm (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

När föreningen Q i den bosniska huvudstaden Sarajevo nyligen försökte genomföra landets första queerfestival möttes den av starka protester. Under natten mot öppningsdagen sattes affischer upp i de centrala delarna av Sarajevo med starkt homofoba budskap. Avsändaren var anonym men budskapet tydligt – homosexuella sammankopplas med kriminalitet och pedofili. Flera politiker och religiösa ledare har uttalat sig starkt negativt om festivalen och om HBT-personer. Webbsidor har uppmanat till lynchning av arrangörerna och uppmuntrat allmänheten att störa och försöka avbryta festivalen. Även bosniska tidningar, däribland landets största dagstidning Dnevni Avaz, har publicerat flera artiklar där HBT-personer skildrats mycket negativt.

Lokaler som varit uppbokade lång tid i förväg blev plötsligt stängda med hänvisning till att de skulle renoveras. De stora problemen började dock när festivalbesökarna – några hundra deltagare – skulle lämna invigningsceremonin. De möttes då av olika grupper huliganer och muslimska extremister. Blodiga sammanstötningar ägde rum och den kravallutrustade specialpolisen lyckades inte skydda deltagarna.

Den svenska regeringen har i olika sammanhang betonat vikten av att respektera HBT-personers mänskliga rättigheter och mot denna bakgrund är händelserna i Sarajevo helt oacceptabla.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesministern vilka åtgärder han har vidtagit för att till de bosniska myndigheterna påtala den svåra situationen för HBT-personer i Bosnien.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:156 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 november

Svar på fråga

2008/09:156 HBT-personers mänskliga rättigheter i Sarajevo

Utrikesminister Carl Bildt

Barbro Westerholm har frågat vilka åtgärder jag vidtagit för att hos bosniska myndigheter påtala den svåra situationen för HBT-personer i Bosnien.

Sveriges, EU:s och det internationella samfundets närvaro och verksamhet i Bosnien-Hercegovina syftar till att underlätta BiH:s närmande till EU. I det sammanhanget är BiH:s anpassning till europeisk MR-standard föremål för omfattande uppmärksamhet och granskning på flera områden. Från svensk sida är vi starkt engagerade i detta arbete, både bilateralt, inom EU och i andra sammanhang, inte minst inom ramen för ett omfattande biståndsprogram som ju bland annat syftar till ett stärkande av rättsstaten och därmed av sådana institutioner som ska säkerställa att alla människor kan åtnjuta sina mänskliga rättigheter.

Svenska ambassaden i Sarajevo deltog aktivt i det internationella samfundets fördömanden av våldet mot deltagarna i Sarajevo Queer Festival i september. I samband med festivalen tog ambassaden också emot ett antal festivaldeltagare, företrädare för lokala MR- organisationer, journalister och diplomater från andra ambassader i syfte att diskutera situationen för HBT-personer i landet och vad som kan göras för att förbättra läget. Ambassadörer för EU:s medlemsstater i BiH uppmanade myndigheterna att upprätthålla inhemsk lagstiftning såväl som det europeiska samfundets värdegrunder. I pressmeddelande fördömdes också hoten och våldet mot festivaldeltagare och arrangörer samt uppmanades lokala myndigheter att vidta nödvändiga åtgärder mot gärningsmän.

Genom ett snabbt och nära samarbete mellan vår ambassad i Sarajevo, Svenska Helsingforskommittén och vår representation i Strasbourg kunde de svenska ledamöterna i Europarådets parlamentarikerförsamling i september ställa frågor till ordföranden för BiH:s presidentråd, Haris Silajdzic och ledaren för den bosniska parlamentariska delegationen Bakir Izetbegovic, om deras syn på intolerans i Sarajevo – en stad som är historiskt känd för sin multikulturella tolerans. Europarådets parlamentariska församling antog därefter den 30 september en resolution som bland annat fördömer diskriminering mot homo-, bi- och  transexuella personer i Bosnien-Hercegovina samt våldet mot Queer-festivalen och uppmanar myndigheterna att agera i frågan. HBT-diskriminering tas också upp i EU kommissionens översynsrapport som ju publicerades i onsdags. Båda dessa dokument är givetvis viktiga referenser för oss i den fortsatta dialogen med BiH.

Ambassaden i Sarajevo företar i dagarna liksom ambassaderna i Bogotá Guatemala City och Seoul en demarsch hos bosniska myndigheter i syfte att få BiH:s stöd för en deklaration om diskriminering på grund av sexuell läggning som EU och ett antal andra länder planerar lägga fram i FN:s generalförsamling i höst.

Sverige verkar aktivt för att EU ska öka sitt engagemang för Bosnien-Hercegovina, i första hand genom ett förstärkt EU-medlemskapsperspektiv. EU-närmandet är enligt min och många andras mening den allra bästa förutsättningen för att säkerställa att effektiv antidiskrimineringsstandard etableras samt att det i samhället förs en övergripande dialog om alla medborgares mänskliga rättigheter. Inom ramen för Sveriges EU-ordförandeskap 2009 kommer regeringen därför att prioritera EU-närmandet för länderna på västra Balkan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.