Till innehåll på sidan

HBT-frågor i Sveriges internationella utvecklingsarbete

Skriftlig fråga 2005/06:763 av Andreasson, Martin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-10
Anmäld
2006-01-17
Besvarad
2006-01-24
Svar anmält
2006-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2005/06:763 av Martin Andreasson (fp) till statsrådet Carin Jämtin (s)

HBT-frågor i Sveriges internationella utvecklingsarbete

Sida publicerade nyligen rapporten Sexual orientation and gender identity issues in development, en studie om Sveriges agerande i HBT-frågor i det internationella utvecklingssamarbetet.

Av rapporten framgår att kunskapen om såväl HBT-frågor i stort som deras koppling till grundläggande människorättsfrågor generellt sett är bristfällig inom Sida och Utrikesdepartementet. I policy- och strategidokumenten för Sveriges agerande finns inga direktiv som slår fast att verksamheter som får svenskt stöd inte ska förespråka eller tolerera diskriminering mot HBT-personer. Det beror huvudsakligen på enskilda eldsjälar om Sverige ger stöd till projekt för HBT-rättigheter eller deltar i internationell dialog om HBT-frågor.

Rapporten konstaterar att Sverige måste betrakta HBT-frågor som en fråga om mänskliga rättigheter som ska inkluderas i programarbetet om jämställdhet mellan könen och social rättvisa och tas i beaktande vid kommande revisioner av policy- och strategidokument som berör frågor om kön, demokrati, mänskliga rättigheter, könsrelaterat våld, hälsa och sexualitet. Likaså bör Sida aktivt verka för dialog om HBT-frågor med sina samarbetspartner i andra länder. Slutligen rekommenderar rapporten ökad utbildning om HBT-frågor för personalen vid Sida och Utrikesdepartementet. Inte minst viktigt är att lokalanställd personal vid ambassaderna inkluderas i dessa utbildningssatsningar.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka Sveriges engagemang i HBT-frågor i internationellt utvecklingssamarbete?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:763 besvarad av

den 24 januari

Svar på fråga 2005/06:763 om HBT-frågor i Sveriges internationella utvecklingsarbete

Statsrådet Carin Jämtin

Martin Andreasson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka Sveriges engagemang i HBT-frågor i internationellt utvecklingssamarbete.

Regeringen delar i allra högsta grad Martin Andreassons uppfattning om vikten av att kunskapen måste öka om HBT-personers @ dvs. homo-, bisexuella och transpersoners @ villkor och om kopplingarna till främjande av respekt för de mänskliga rättigheterna i utvecklingssamarbetet. Sverige är sedan länge ett av de mest drivande länderna i fråga om HBT-frågor och HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen har drivit dessa frågor i såväl FN-sammanhang @ framför allt i FN:s kommission för mänskliga rättigheter @ som inom ramen för det globala utvecklingsarbetet. Sveriges politik för global utveckling präglas av ett tydligt rättighetsperspektiv som omfattar demokrati och principerna om icke-diskriminering och alla människors lika värde samt av fattiga människors perspektiv på utveckling. Politikens mål om en rättvis och hållbar global utveckling ska självklart gälla för alla oavsett kön, ålder, nationell, religiös eller etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder.

Arbetet med att främja HBT-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter och att förbättra deras livsvillkor samt att stärka deras situation har varit eftersatt i utvecklingssamarbetet, trots att frågorna funnits med i våra diskussioner med mottagarländer, organisationer och med andra givare. Regeringens medvetenhet om detta föranledde ett uppdrag till Sida att genomföra en studie och ta fram en rapport om hanteringen av HBT-frågor i Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Arbetet med studien har följts noga av UD. Studien är unik och har rönt mycket uppmärksamhet internationellt såväl som nationellt. Rapporten överlämnades till UD i november 2005 och presenterades vid ett seminarium på UD:s enhet för global utveckling den 12 december 2005 för personal på Sida och UD samt för ett antal forskare och representanter för en rad enskilda organisationer.

Studiens resultat speglas bland annat i Sveriges nya internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), som antogs av regeringen i december 2005. I politiken redovisas regeringens positioner och strategiska områden för detta arbete. Sexuella och reproduktiva rättigheter är universella och alla människors lika åtnjutande av dessa rättigheter är en viktig del av arbetet med att bekämpa fattigdom, uppfylla FN:s millennieutvecklingsmål, främja utveckling såväl som individers och nationers säkerhet. I SRHR-politiken utgör ett ökat fokus på homo-, bisexuella och transpersoners situation och mänskliga rättigheter ett av de strategiska områdena för arbetet. I politiken framgår tydligt att (1) Sverige ska höja kompetensen om sexuell läggning och könsidentiteter i Sveriges internationella arbete och (2) Sverige ska fortsätta att verka för att diskriminering av HBT-personer uppmärksammas som kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

I regleringsbrevet för år 2006 avseende Sida har myndigheten getts i uppdrag att aktivt följa upp HBT-studien och dess resultat och rekommendationer. Bland annat ska Sida rapportera om åtgärder som syftar till att bekämpa könsrelaterat våld inklusive våld mot HBT-personer. Senast den 1 september 2006 ska Sida till Utrikesdepartementet lämna in en handlingsplan för uppföljningen av studien. Sida ska även redovisa hur arbetet med frågor om sexuell läggning och könsidentitet ska konkretiseras i utvecklingssamarbetet inklusive genom kunskapshöjande och kompetensutvecklande insatser.

Som ett led i arbetet med att höja kompetensen om sexuell läggning och könsidentitet i Sveriges internationella arbete avser regeringen genom Expertgruppen för utvecklingsfrågor, EGDI, att arrangera ett internationellt seminarium i Stockholm den 6 april 2006 om sexuella rättigheter och utveckling för personal i Regeringskansliet och Sida samt för forskare och representanter för enskilda organisationer.

Jag försäkrar Martin Andreasson att jag även fortsatt kommer att driva frågan om respekt för HBT-personers mänskliga rättigheter och icke-diskriminering samt att följa utvecklingen på detta område mycket noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.