Haverikommission vid suicid

Skriftlig fråga 2019/20:2027 av Clara Aranda (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-24
Överlämnad
2020-08-25
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-08
Sista svarsdatum
2020-09-08
Besvarad
2020-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Storbritannien har man ett arbetssätt som går ut på att en haverikommission tillsätts vid suicid. Det innebär att sjukvård, socialtjänst, skola, polis och civilsamhället gemensamt tillsätter en utredning för att komma fram till vad som har hänt, för att upptäcka eventuella brister som förekommit.

En haverikommission kan med sin utredning förhindra framtida suicidförsök, då varje individuell händelse utreds och framtida felsteg därmed kan motverkas. Det är en metod som engagerar flera viktiga samhällsaktörer och skapar ett viktigt nätverk.

Under 2019 tog 1 269 personer sitt liv i Sverige. Av dessa var 873 män, och antalet kvinnor var 396. Av de som dog av suicid under 2019 var fem barn under 15 år. Utöver det finns 319 fall registrerade då det funnits misstanke om suicid som inte kunnat säkerställas.

Varje självmord är att betrakta som ett misslyckande; samhället kan och måste göra betydligt mer för att minska suicidtalen. Arbetssättet med en haverikommission är intressant, och ett liknande arbetssätt skulle vara aktuellt att utreda i Sverige.

Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan metoden med haverikommission vid suicid komma att utredas i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2027 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:2027 av Clara Aranda (SD) Haverikommission vid suicid

Clara Aranda har frågat mig om metoden med haverikommission vid suicid kan komma att utredas i Sverige.

Regeringen har sedan den tillträdde kraftigt intensifierat det suicidpreventiva arbetet i Sverige. Under 2020 fördelas ca 1,7 miljarder kronor till kommuner och regioner för att stärka arbetet med psykisk hälsa och självmordsprevention. Av dessa medel riktas 100 000 000 kronor till ett stärkt patientsäkerhetsarbete inom området och dessa medel kan bl.a. användas till att genomföra s.k. händelseanalyser efter suicid. Sådana händelseanalyser innebär möjligheter till lärande och ger kunskaper som kan användas för att förebygga nya självmord.

Den 30 juli 2020 uppdrog regeringen åt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att, tillsammans med bl.a. Trafikverket och Polismyndigheten, inkomma med underlag inför en ny strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. I uppdraget, som ska redovisas i september 2023, ingår att lämna förslag på utvecklade och förstärkta insatser inom det suicidpreventiva området, t.ex. vad gäller patientsäkerhet. Målsättningen med uppdraget är bl.a. att öka kunskapen om vilka behov av förebyggande insatser som behövs i olika delar av samhället.

Insatser för att minska antalet självmord är fortsatt prioriterade för regeringen. Jag avser att följa frågan även framgent.

Stockholm den 8 september 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.