Hävdandet av sexköpslagen

Skriftlig fråga 2007/08:208 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-01
Anmäld
2007-11-01
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga

2007/08:208 Hävdandet av sexköpslagen

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Brister i respekten för kvinnors mänskliga rättigheter grundar sig i staters ovilja att behandla kvinnors och mäns rättigheter likvärdigt samt det internationella samfundets bristande agerande. Flickor och kvinnor kränks, utnyttjas, utsätts för sexuella övergrep, våld och slaveri. Näringslivsföreträdare anlitar eskortfirmor, män köar på bordeller och personal i fredens tjänst missbrukar sin ställning och utnyttjar kvinnor för prostitution. Män köper makt över kvinnor. Vår sexköpslag tar ställning och synliggör vem som bär huvudansvaret. Utrikesminister Carl Bildt har att hävda sexköpslagen inom EU och internationellt inte minst inom FN. Vi har dock sett exempel på motsatsen i Genève nyligen.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt om han avser att hävda den svenska sexköpslagen vid internationella kontakter och i beslut om mänskliga rättigheter.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:208 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:208 Hävdandet av sexköpslagen

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att hävda den svenska sexköpslagen vid internationella kontakter och i beslut om mänskliga rättigheter.

Sverige är en tydlig röst i världen när det gäller främjandet av de mänskliga rättigheterna och i bekämpning av könsrelaterat våld. Brottsbekämpning när det gäller människohandel och efterfrågan för prostitution och annat sexuellt utnyttjande hör självklart till dessa frågor.

Regeringen gör ett konsekvent arbete när det gäller att föra fram vikten av arbete mot efterfrågesidan av människohandel, sexuellt utnyttjande och prostitution. Medarbetarna på Utrikesdepartementet tar regelmässigt upp efterfrågan i internationella sammanhang när dessa eller relaterade frågor diskuteras och förhandlas. Ofta är vi de enda.

Sveriges sexköpslag ses som ett föredöme av många andra länder. Den har gjort ett tydligt intryck internationellt när det gäller dess normbildande och förebyggande effekter och dess potential för att främja attitydförändringar. Även om många länder är tveksamma till nyttan av sexköpslagstiftning hör andra av sig till oss med förfrågningar om våra erfarenheter mot bakgrund av att de själva överväger sådana regelverk.

Jag kan försäkra Carina Hägg att Sverige kommer att fortsätta vara en stark och tydlig röst när det gäller kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna inklusive rätten att slippa våld och utnyttjande. Vi kommer att fortsätta att se till att vikten av att motverka efterfrågan lyfts fram i våra internationella kontakter och politiska dialoger. Vi kommer att fortsätta att ta upp Sveriges sexköpslag i alla relevanta internationella sammanhang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.