Hanteringen av det allmänna uppdraget

Skriftlig fråga 2020/21:3071 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-01
Överlämnad
2021-06-02
Anmäld
2021-06-03
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Den 7 januari beslutade regeringen att förändra det allmänna uppdraget trots att nuvarande system har fungerat mycket bra i över 80 år.

En bred majoritet i Sveriges riksdag har under lång tid stått bakom det allmänna uppdraget.

Regeringens förankring av en förändring av det allmänna uppdraget har fått omfattande kritik. Jägarförbundet har tydligt sagt att man är stark motståndare till hur regeringen har beslutat och hanterat förändringen av Viltvårdsfonden och det allmänna uppdraget.

Även flera politiska partier har starkt kritiserat hanteringen.

Trots detta motstånd genomförde regeringen förändringen av det allmänna uppdraget.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Har beslutet förankrats och godkänts av samarbetspartierna Centern och Liberalerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3071 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:3070 och 2020/21:3071 av Sten Bergheden (M)
Det allmänna uppdraget

Hanteringen av det allmänna uppdraget

Sten Bergheden har frågat mig om jag fört samtal med Sveriges jägare och jägarorganisationer, och i så fall, vilken bedömning jag gör av att dessa organisationer står bakom beslutet om att ändra det allmänna uppdraget. Han här även frågat mig om beslutet förankrats och godkänts av samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

Jag vill inledningsvis återigen understryka att det allmänna uppdraget inte är avskaffat. Det är utvecklat för att klara rättslig granskning och prövning, samtidigt som vi värnar den viktiga roll som jägarkåren som folkrörelse har inom svensk viltvård.

Det har under en längre tid riktats rättslig kritik mot utformningen av det allmänna uppdraget, framför allt att det är problematiskt ur upphandlingsrättsligt hänseende.

År 2016 inledde EU-kommissionen ett pilotärende mot Sverige. Ärendet stängdes den 12 juni 2020, då EU-kommissionen godtog Sveriges svar om att det på regeringens initiativ pågår en översyn av tilldelningen av medel ur viltvårdsfonden och att den omfattar gränsdragningen mellan bidrag och vad som måste upphandlas i enlighet med upphandlingsdirektivet.

Det har under åren genomförts ett antal försök att anpassa det allmänna uppdraget till upphandlingslagstiftningen. För att skapa ett långsiktigt effektivt, hållbart och transparent förfarande för tilldelningen av medel ur viltvårdsfonden beslutade regeringen den 7 januari 2021 att bland annat uppdra åt Naturvårdsverket att ombesörja att åtgärder som rör viltövervakning, trafikeftersök och klövviltsförvaltning utförs. För detta får medel ur viltvårdsfonden användas och upphandlingsreglerna ska beaktas.

Det nya upplägget utgör en utveckling av Svenska Jägareförbundets roll där en anpassning skett till bland annat upphandlingslagstiftningen. Svenska Jägareförbundet särställning inom landets viltvård kommer dock att bevaras genom att regeringen från och med 2022 avser tilldela förbundet ett flerårigt organisationsbidrag ur viltvårdsfonden för dess rikstäckande viltvårdsarbete.

Enligt 41 § jaktlagen (1987:259) är det regeringen som bestämmer hur viltvårdsfondens medel ska användas.

För mig och regeringen är det centralt att föra en god dialog med olika intressenter som berörs av regeringens beslut och hantera frågor på ett inlyssnande och respektfullt sätt.

Regeringen anser att de beslutade förändringarna, utöver att göra förfarandet för tilldelningen mer förenligt med gällande lagstiftning, även kommer att främja landets viltvård i stort. Jakten och viltvården i Sverige har sedan lång tid karaktären av en folkrörelse där det ideella engagemanget hos markägare och jägare spelar en avgörande roll. Regeringen har ingen intention att ändra detta.

Stockholm den 9 juni 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.