Hantering av ordningsproblem i skolan

Skriftlig fråga 2019/20:103 av Jörgen Grubb (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-03
Överlämnad
2019-10-04
Anmäld
2019-10-08
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det fortsätter att inkomma rapporter om händelser där lärare får problem när de försöker upprätthålla ordningen i klassrummet. Det handlar om lärare som blir slagna eller sparkade av elever, lärare som blir hotade eller elever som raserar klassrum, och så fortsätter det vecka efter vecka.

Enligt en undersökning som nyligen publicerades av Lärarförbundet kände drygt 40 procent av lärarna sig osäkra på vad de får göra om en elev vägrar lämna klassrummet. De vittnar även om rädsla för att bli anmälda för kränkning om de tillrättavisar en elev.

Rektorer som jag själv pratat med är oroliga för i vilken riktning ordningsproblematiken i skolan går. Barn- och elevombudet (Beo) stöder undantagslöst elever i alla händelser, och rektorerna är nu oroliga för sin personals välmående. I flera av dessa fall är läraren orättfärdigt anmäld, och rektorer och annan skolledning tvingas ta strid mot Beo.

Tyvärr finns det en snedvriden uppfattning om vem som bestämmer i klassrummet och i skolan, och kulturen att anmäla lärare har eskalerat på ett obehagligt sätt. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Har ministern acceptans för att en stor del av lärarna är rädda för att ingripa när elever stökar till det i klassrummet, och om inte, vilka åtgärder för att förbättra situationen kan ministern tänka sig att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:103 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/03252/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:103 av Jörgen Grubb (SD)
Hantering av ordningsproblem i skolan

Jörgen Grubb har frågat om jag accepterar att en stor del av lärarna är rädda för att ingripa när elever stökar till det i klassrummet, och om inte, vilka åtgärder som jag som minister är beredd att vidta för att förbättra situationen.

Jag vill börja med att understryka att det är oacceptabelt om lärare, på grund av osäkerhet eller rädsla för att bli anmälda, inte ingriper för att upprätthålla trygghet och studiero. Ingen lärare ska behöva vara rädd för att göra sitt jobb eller ingripa mot elever när situationen kräver det. Utbildningen i skolan ska enligt skollagen (2010:800) utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Genom ändringar som trädde i kraft den 1 juli 2019 infördes nya bestämmelser i läroplanen för bl.a. grundskolan som tydliggör rektorns särskilda ansvar för detta. Läroplanerna kompletterades också så att de markerar att elever ska visa respekt för, och hänsyn mot, skolans personal och andra elever. Ordning och reda i klassrummet är en förutsättning för elevers lärande och utveckling.

Skolans arbete för att uppnå trygghet och studiero innehåller såväl disciplinära åtgärder som pedagogiskt ledarskap och att motverka kränkande behandling. Som med mycket annat i skolan behövs både tydliga bestämmelser och ett systematiskt utvecklingsarbete för att nå de resultat vi eftersträvar.

I enlighet med januariavtalet kommer Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna gemensamt att ta fram en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. I det arbetet ingår att se över de disciplinära åtgärder som lärare och rektorer får vidta för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero. Det ingår även att säkerställa ett fungerande regelverk för ett bra arbete med trygghet och studiero på alla skolor. Elever som hotat eller utsatt andra för våld ska lättare kunna stängas av eller omplaceras. Ett mobilförbud ska, enligt januariavtalet, införas i klassrummen.

Lärarna ska kunna utföra sitt arbete med trygghet i sin yrkesutövning och med stöd från rektor och skolhuvudman. Vilka exakta ändringar i regelverket som vårt gemensamma arbete kommer att leda till kan jag av förklarliga skäl inte säga i dag.

Stockholm den 16 oktober 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.