Hantering av historiska dokument

Skriftlig fråga 2020/21:2242 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-17
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Jönköpings privilegiebrev har förvarats i staden sedan det utfärdades 1284 av Magnus Ladulås. Det är landets äldsta bevarade privilegiebrev och ger Jönköping rätt att kalla sig stad. Efter det har fler brev för både Gränna och Jönköping tillkommit, och dokumenten förvaras säkert i stadsarkivet. Breven, som har högt historiskt värde för invånarna i Jönköping, har överlevt både bränder och plundringar.

På 1980-talet fattades ett märkligt beslut att ”låna ut” breven, som alltid befunnit sig i Jönköping, till Jönköping. Nu har Riksarkivet uttryckt att breven inte längre ska få bevaras i sin hemstad till invånarnas beskådan och glädje utan flyttas till ett arkiv i Vadstena. Beslutet bestreds, men tingsrätten gick på Riksarkivets linje, att det är viktigare att dokument förvaras samlat än att de förvaras där de egentligen hör hemma. Beslutet innebär att Jönköping berövas en viktig del av sin historia, och en betydelsefull klenod går förlorad. 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur avser ministern att agera för att förhindra att unika historiska dokument flyttas från staden de tillhör för att i stället gömmas undan i arkiv på annan ort?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2242 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/ 00881 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2242 av Angelica Lundberg (SD)
Hantering av historiska dokument

Angelica Lundberg har frågat mig hur jag avser att agera för att förhindra att unika historiska dokument flyttas från staden de tillhör för att i stället gömmas undan i arkiv på annan ort.

För regeringen är det viktigt att vi har ett levande kulturliv i hela landet och i detta ingår att värna kulturarvets lokala förankring. De statliga kulturmyndigheterna ska enligt sina regleringsbrev i samarbete med andra aktörer verka för att kulturen ska komma fler till del i hela landet. De tidiga arkivhandlingarna vi har i Sverige, som privilegiebrev, är inte enbart av lokalt utan även av nationellt intresse. De privilegiebrev som frågeställaren hänvisar till ingår i arkiven för Jönköpings rådhusrätt och magistrat respektive Gränna rådhusrätt och magistrat. Dessa myndigheter var statliga och av det följer att en statlig arkivmyndighet ansvarar för att deras arkiv bevaras efter att de upphört.

För att förstå kulturarvet är det viktigt att kulturföremål, såsom historiska dokument, kan bevaras på platser de har en historisk anknytning till, men även att de kan bevaras tillsammans med andra föremål som skapats i samma verksamhet. Det bör vara upp till den ansvariga myndigheten att, utifrån en professionell bedömning och avvägning, avgöra vad som väger tyngst i det enskilda fallet.

Stockholm den 24 mars 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.