handlingsplan för flyg- och rymdindustrin

Skriftlig fråga 2004/05:1761 av S Järrel, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-01
Anmäld
2005-06-01
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2004/05:1761

av Henrik S Järrel (m) till näringsminister Thomas Östros om handlingsplan för flyg- och rymdindustrin

Försvarsindustrins successiva förvandling till säkerhetsindustri rimmar alltmer med den säkerhetspolitiska utvecklingen. Hotbilderna har delvis ändrat innehåll, karaktär och inriktning. Synergier mellan militära och civila tillämpningar blir allt påtagligare.

Vår höga kompetens inom denna sektor har tagit lång tid att bygga upp, men kan raseras snabbt. En mer strukturerad samverkan mellan stat, forskning och näringsliv fordras för att inte skingra de stora värden som står på spel. Den näringspolitiska betydelsen ökar.

Ett gott initiativ, som förtjänar efterföljd i ett vidare säkerhetsindustriellt perspektiv, är den strategi för flyg- och rymdindustrin som nyligen arbetats fram gemensamt av Närings-, Försvars-, Utrikes- och Utbildningsdepartementen, inklusive berörda myndigheter, och de ledande företagen inom denna sektor.

Välformulerade strategier och handlingsplaner är en bra utgångspunkt; sedan måste det till kraft bakom orden också.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att säkerställa att handlingsplanen för flyg- och rymdindustrin fortlöpande följs upp i avseende på aktiva och konkreta resultat?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1761 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1761 om handlingsplan för flyg- och rymdindustrin

Näringsminister Thomas Östros

Henrik S Järrel har frågat mig hur jag avser att säkerställa att handlingsplanen för flyg- och rymdindustrin fortlöpande följs upp med avseende på aktiva och konkreta resultat.

Jag delar Henrik S Järrels uppfattning att handlingsplanen är en bra utgångspunkt, som innehåller en genomarbetad analys samt förslag på konkreta åtgärder inom många områden. Handlingsplanen används och utnyttjas redan av regeringen och flera myndigheter som ett underlag vid arbete med frågor som har anknytning till området. Som ett exempel kan nämnas att regeringen i forskningspropositionen Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) aviserat att Rymdstyrelsen och Vinnova kommer att få i uppdrag att tillsammans med industrin närmare utreda formerna för ett nationellt rymdtekniskt forskningsprogram. I samma proposition aviseras också en fortsättning och förstärkning av det nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP). Regeringens beslut i maj om ett villkorslån till Volvo Aero för att stimulera teknikutveckling i internationellt samarbete ligger också i linje med strategins intentioner. Vidare är Försvarsdepartements beredning av frågor kopplade till materielförsörjningen naturligtvis av största betydelse i detta sammanhang.

Genomförandet av handlingsplanen kräver en balans mellan styrkeutvecklande projekt och förutsättningsskapande åtgärder, såsom utveckling av nya forskningsprogram. Handlingsplanen bygger på att flera olika aktörer gemensamt kan bidra genom egna åtgärder och åtaganden. Handlingsplanens genomförande följs regelbundet upp vid implementeringsmöten, vid vilka alla ansvariga aktörer deltar under ledning av statssekreterare Sven-Eric Söder. Till stöd för detta arbete finns också ett sekretariat med företrädare för regeringskansliet, myndigheterna och industrin.

En av de viktigaste utgångspunkterna för arbetet med handlingsplanen är att utveckla arbetsformerna mellan departement, myndigheter och industri. Arbetet har burit frukt i form av en strategi och en handlingsplan. Med detta som grund går samarbetet nu vidare för att vidareutveckla Sverige som kunskapsintensiv och högteknologisk nation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.