Till innehåll på sidan

Handläggningstiderna för säkerhetsprövning av flygplatspersonal

Skriftlig fråga 2021/22:891 av Maria Stockhaus (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-24
Överlämnad
2022-01-25
Anmäld
2022-01-26
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Som en direkt följd av coronapandemin har många tusentals anställda lämnat sina jobb inom flyget. När resandet nu sakteliga ökar igen behöver därför många nya personer anställas och utbildas på flygplatserna inom till exempel säkerhetskontroller, incheckning och bagagehantering.

Enligt lag är flera arbetsuppgifter och områden på en flygplats säkerhetsklassade och kräver därför en särskild kontroll. För att klara av det ökade resandet måste därför den säkerhetsprövning som Säkerhetspolisen utför åt företagen efter framställan till Transportstyrelsen fungera väl och hanteras skyndsamt.

En normal handläggningstid var före coronapandemin cirka tre veckor. Nu vittnar företag och arbetssökande dessvärre om att de ofta får vänta 8–12 veckor på besked om säkerhetsprövningen. En sådan lång väntetid innebär att många tyvärr väljer bort en anställning inom flyget.

De långa handläggningstiderna i kombination med sjukskrivningar har skapat en ansträngd situation på till exempel Arlanda flygplats, där det under jul- och nyårshelgerna saknades personal vilket orsakade mycket långa köer och förseningar. 

Sammantaget utgör detta ett stort problem för såväl branschen som resenärerna. Skulle detta fortgå riskerar våra stora flygplatser i Sverige att få problem att klara driften kommande sport- och påsklov samt sommarsäsong.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att korta handläggningstiderna för säkerhetsprövning hos Säkerhetspolisen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:891 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00214 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:891 av Maria Stockhaus (M)
Handläggningstiderna för säkerhetsprövning av flygplatspersonal

Maria Stockhaus har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att korta handläggningstiderna för säkerhetsprövning hos Säkerhetspolisen.

Det är förstås angeläget att på ett effektivt sätt kunna anställa och på annat sätt anlita personal inom verksamheter som omfattas av krav på säkerhetsprövning i enlighet med Säkerhetsskyddslagen. Hanteringen av säkerhetsprövningar involverar flera aktörer. När det gäller området luftfartsskydd involveras verksamhetsutövaren, Transportstyrelsen och inte minst Säkerhetspolisen.

Handläggningstiderna för registerkontroll vid Säkerhetspolisen är för närvarande sju veckor i genomsnitt. Normaltiden är tre till fyra veckor, under förutsättning att det för den aktuella personen inte finns någon förekomst i ett register som kräver fortsatt beredning. Det finns flera orsaker till den tillfälliga förlängda handläggningstiden, bland annat sjukskrivningar under pandemin, anpassningar till den nya säkerhetsskyddslagstiftningen och införande av ett nytt IT-system för säkerhetsprövningar. Därtill har större internationella händelser som Förintelsekonferensen i oktober och ministerrådsmötet i OSSE i december, då ett stort antal registerkontroller gjordes, samt ett ökat antal medborgarskapsärenden, bidragit till att balanser för registerkontroller har byggts upp.

Justitiedepartementet har en återkommande dialog med Säkerhetspolisen och följer myndighetens arbete för att effektivisera processen i de delar som åvilar myndigheten. Säkerhetspolisen arbetar intensivt för att korta handläggningstiderna så snart som möjligt och siktar på att komma ner i normala handläggningstider under de närmaste månaderna.

Stockholm den 2 februari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.