handläggningstider vid miljöprövningar

Skriftlig fråga 2003/04:370 av Hoff, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-01
Anmäld
2003-12-01
Besvarad
2003-12-10
Svar anmält
2003-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 2003/04:370

av Hans Hoff (s) till miljöminister Lena Sommestad om handläggningstider vid miljöprövningar

Regeringen placerar tillväxtfrågorna högt på den politiska dagordningen. Det är positivt. Ekonomisk tillväxt är nödvändig för att klara framtidens välfärd och arbete.

För att få ökad tillväxt krävs bland annat att myndigheterna underlättar tillväxten och att strukturella hinder för tillväxten undanröjs. Ett sådant hinder är de orimligt långa handläggningstiderna vid miljöprövningar och vid överklagande av miljödomstolarnas beslut. De utdragna handläggningstiderna leder till att viktiga industriprojekt försenas eller fördyras.

Ett exempel är Scanraff i Lysekil, som vill bygga ut anläggningen för att kunna producera svavelfria drivmedel. Det är ett projekt som väntas ge omkring tusen arbetstillfällen under tre år. Miljödomstolen gav tillstånd till utbyggnaden för ett år sedan, men efter överklaganden har domstolen beslutat att kräva en ny miljöprövning. Den redan pågående utbyggnaden och investeringen på 3,3 miljarder kronor stoppades på obestämd tid.

Fler exempel finns. Förseningar och fördyringar av det här slaget utgör ett allvarligt hinder för näringslivets expansion. Andra länder i Europa har till skillnad från Sverige fastlagda regler för hur långa handläggningstiderna vid miljöprövnigar får vara, vilket gör att vi i dag har en konkurrensnackdel.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sverige i framtiden inte ska ha en konkurrensnackdel när det gäller tidsåtgången för miljöprövningar av industriinvesteringar?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:370 besvarad av

den 10 december

Svar på fråga 2003/04:370 om handläggningstider vid miljöprövningar

Miljöminister Lena Sommestad

Hans Hoff har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige i framtiden inte ska ha en konkurrensnackdel när det gäller tidsåtgången för miljöprövningar av industriinvesteringar.

För att förvissa oss om att vi upprätthåller skyddet för människors hälsa och miljön och för att leva upp till våra åtaganden inom EU och internationellt är det nödvändigt med en miljöbalksprövning av nya eller ändrade miljöfarliga verksamheter.

Jag vill inledningsvis framhålla att det finns flera orsaker till att en miljöprövning kan ta tid. För verksamheter som kräver en miljöbalksprövning måste det i planeringen finnas en framförhållning som gör det möjligt att effektivt pröva verksamheten. En förutsättning för en snabb handläggning är ett gott underlag. Brister i underlaget kan göra att tillståndsmyndigheten måste begära kompletteringar vilket tar ytterligare tid i anspråk. Verksamhetsutövare har därför ett stort ansvar för att inte själva orsaka onödiga förseningar. Det är också viktigt att poängtera att tiden för miljöprövningar varierar beroende på verksamhet, plats, komplexitet med mera.

När det gäller vilka åtgärder jag avser att vidta för att korta handläggningstiderna kan jag säga följande.

Miljöbalkskommittén har i uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och ska bland annat utreda prövningspliktens omfattning. I detta ingår att särskilt se över långa handläggningstider. I Miljöbalkskommitténs arbete ingår bland annat att studera gällande EG-rätt och andra system i Europa.

Parallellt med Miljöbalkskommitténs arbete ser Naturvårdsverket över frågan om vilka miljöfarliga verksamheter som ska omfattas av anmälnings- respektive tillståndsplikt i syfte att effektivisera miljöprocessen.

Förslagen redovisas inom kort. De förslag som kan effektivisera handläggningstiderna prioriteras i lagstiftningsarbetet. Med bibehållen hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön kommer jag att verka för att miljöbalksprövningen i Sverige jämförd med prövningen i andra EU-länder inte ska innebära en konkurrensnackdel för de svenska verksamheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.