Handläggningstider i asylärenden

Skriftlig fråga 2016/17:954 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-01
Överlämnad
2017-03-02
Anmäld
2017-03-03
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

SR Ekot rapporterar i går (den 28 februari 2017) att Migrationsverkets handläggningstider i asylärenden som rör ensamkommande barn har fördubblats de två senaste åren. Enligt Ekot ligger den genomsnittliga väntetiden på 460 dagar.

År 2015  var den genomsnittliga handläggningstiden 195 dagar för ensamkommande barn, enligt Ekot som hänvisar till siffror från Migrationsverket.

Det är viktigt att rättssäkerheten och kvaliteten bibehålls i asylprövningarna, men det finns även ett intresse av att förkorta väntetiderna för asylsökande. Det är därför särskilt viktigt att kvaliteten och rättssäkerheten i Migrationsverkets asylprövningar bibehålls samtidigt som väntetiderna förkortas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ och vilka åtgärder avser minister att vidta för att förkorta väntetiderna för asylsökande?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:954 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/02135/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:954 av Johan Forssell (M) Handläggningstider i asylärenden

Johan Forssell har frågat mig vilka initiativ och vilka åtgärder jag avser att vidta för att förkorta väntetiderna för asylsökande.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att möjliggöra att Migrationsverket ska kunna förkorta handläggningstiderna för asylärenden. Regeringens satsningar har bland annat möjliggjort att Migrationsverket på kort tid har kunnat genomföra nödvändiga och kraftiga personalförstärkningar. Vidare gav regeringen i regleringsbrevet för budgetåret 2016 Migrationsverket i uppdrag att förkorta handläggningstiderna och öka produktiviteten för asylansökningar såväl på kort som på lång sikt.

Migrationsverket har därefter beslutat om ett nytt arbetssätt för handläggning av asylärenden samt om avarbetningsåtgärder. Utfallet blev att Migrationsverket avgjorde fler asylärenden under 2016 än någonsin tidigare, cirka 112 000 ärenden. Det är ungefär dubbelt så många avgjorda asylärenden per år jämfört med 2015, 2014 och 2013, och mer än tre gånger så många jämfört med 2012. Samtidigt har antalet avgjorda asylärenden per årsarbetare ökat väsentligt sedan 2015 och ligger på motsvarande nivå som åren dessförinnan. Migrationsverket bedömer att de effektivitetsåtgärder de vidtagit kommer att medföra ytterligare produktivitetsökningar under de kommande åren.

Ärenden som avser ensamkommande barn är mer utredningskrävande än övriga ärenden, vilket bidrar till att den genomsnittliga handläggningstiden är längre i ärenden avseende ensamkommande barn. Att dessa ärenden är mer utredningskrävande beror delvis på att det kan behöva vidtas handläggningsåtgärder som inte behöver vidtas i övriga asylärenden, t.ex. åldersbedömning och utredning av om det finns ett ordnat mottagande i hemlandet. En annan anledning är att ärendesammansättningen ser annorlunda ut jämfört med övriga ärenden, t.ex. när det gäller andelen sökande från respektive ursprungsland och andelen ärenden som prövas i sak.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas i princip alla som sökt asyl under 2015 och 2016 få ett beslut under 2017. Handläggningstiden i ärenden för dem som söker asyl under andra halvåret 2017 eller senare under prognosperioden (t.o.m. 2021) bedöms i genomsnitt bli 3-4 månader.

Prövningen av asylansökningar ska göras på ett såväl rättssäkert som effektivt sätt. I syfte att fortsätta arbetet med att effektivisera asylprocessen och att göra den mer rättssäker lämnade regeringen flera uppdrag och ställde upp mål med dessa syften i Migrationsverkets regleringsbrev för budgetåret 2017.

–

Stockholm den 7 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.