handläggningstider för trafikskadade

Skriftlig fråga 2000/01:1111 av Fagerström, Ann-Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-25
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 april

Fråga 2000/01:1111

av Ann-Marie Fagerström (s) till finansminister Bosse Ringholm om handläggningstider för trafikskadade

I december 1998 presenterade Finansinspektionen rapporten Försäkringsbolagen och de trafikskadade. Rapporten togs fram på regeringens uppdrag. I uppdraget ingick att föreslå åtgärder för att minska de oacceptabelt långa handläggningstiderna hos försäkringsbolagen i ärenden som rör trafikskadade. Mer än två år har gått sedan rapporten kom. De kontakter jag har haft med personer som har drabbats av s.k. whiplashskador och andra trafikskador visar tyvärr att handläggningstiderna fortfarande är oacceptabelt långa. Till de fysiska och psykiska lidanden som de trafikskadade drabbas av kommer oro för ekonomin när ärendena drar ut på tiden år efter år. Påfrestningarna blir inte mindre av att många trafikskadade starkt ifrågasätter den roll som försäkringsbolagens förtroendeläkare har.

Jag vill fråga finansministern vilka åtgärder han tänker vidta för att förbättra handläggningen av trafikskadeärenden hos försäkringsbolagen.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1111 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2000/01:1111 om handläggningstider för trafikskadade

Finansminister Bosse Ringholm

Ann-Marie Fagerström har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra handläggningen av trafikskadeärenden hos försäkringsbolagen. Frågan ställs mot bakgrund av att Finansinspektionen på regeringens uppdrag har undersökt försäkringsbolagens reglering av personskador inom trafikförsäkringen. Finansinspektionens slutsatser redovisas i rapporten Försäkringsbolagen och de trafikskadade av den 18 december 1998.

Finansinspektionen konstaterar i rapporten att försäkringsbolagen överlag har tillfredsställande rutiner för handläggningen av dessa ärenden men att det finns stora skillnader i handläggningstiderna mellan bolagen. För att minska handläggningstiderna föreslår inspektionen att bolagen själva vidtar en rad åtgärder. Inspektionen förordar bl.a. att försäkringsbranschen, som ett komplement till den statistik över bolagens handläggningstider som presenteras av Trafikskadenämnden, offentliggör bolagens handläggningstider. Detta skulle enligt inspektionen skapa incitament för bolagen att korta handläggningstiderna.

Ett annat förslag från Finansinspektionen är att regeringen bör utreda möjligheten att mjuka upp en bestämmelse i Trafikskadenämndens reglemente som innebär att försäkringsbolagen är skyldiga att inhämta nämndens yttrande i viktigare ersättningsfrågor.

Rapporten har remitterats till flertalet berörda myndigheter och andra organ. Remissutfallet är blandat och ger inte något entydigt svar på frågan om varför handläggningstiderna är långa och vilka åtgärder som bör vidtas för att korta dem.

De långa handläggningstiderna innebär ett stort lidande för dem som drabbats av en trafikskada och för deras familjer. Det är således av stor vikt att skaderegleringen inte tar mer tid än nödvändigt. Självklart är sådana skador som pisksnärtskador (whip lash-skador) komplicerade att utreda och bedöma, vilket många gånger leder till att handläggningen drar ut på tiden. Skaderegleringen får naturligtvis inte heller drivas så snabbt att kvaliteten i handläggningen brister.

Det sistnämnda är dock inte något försvar av en långsam skadereglering av trafikskador. Regeringen har i olika sammanhang framhållit vikten av en god skadereglering, senast i samband med reformeringen av försäkringsrörelselagen. Vidare kan jag nämna att ett förslag till en ny försäkringsavtalslag, som för närvarande bereds inom Regeringskansliet, kan antas komma att ställa tydliga krav på skyndsamheten i skaderegleringen.

Det arbete som pågår inom Regeringskansliet hindrar inte att försäkringsbranschen redan nu själv vidtar åtgärder i syfte att korta handläggningstiderna. Förslaget från Finansinspektionen att branschen ska offentliggöra bolagens handläggningstider kan vara ett effektivt sätt att skapa incitament för bolagen att korta handläggningstiderna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.