Till innehåll på sidan

handläggningstiden vid miljöprövning

Skriftlig fråga 2002/03:305 av Johansson, Bengt-Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-13
Anmäld
2002-12-13
Besvarad
2002-12-18
Svar anmält
2002-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga 2002/03:305

av Bengt-Anders Johansson (m) till miljöminister Lena Sommestad om handläggningstiden vid miljöprövning

Den svenska skogs- och massaindustrin har den kanske allra längsta erfarenheten av alla näringsgrenar av miljöarbete. Arbetet framskrider normalt i samklang med gällande lagstiftning. Trots höga miljöambitioner från lagstiftaren möts inte detta med något större motstånd från industrin, bland annat tack vare att det finns en efterfrågan på miljövänliga produkter från kunderna.

Skogsindustrins dilemma handlar i stället om myndigheternas handläggningstid. SCA väntade i tio år på en planprövning för en pappersmaskin för 6 miljarder kronor i Ortviken utanför Sundsvall. På grund av handläggningstiden gick investeringen om intet. Motsvarande prövning i Storbritannien tar sex månader.

Nu hänger ett liknande hot över Stora Ensos planer på att bygga en pappersmaskin i Kvarnsveden för 4 miljarder kronor. Tusentals nya jobb under uppförandetiden hotas.

Orsaken är den miljöbalksprövning som krävs, vilken har blivit segdragen. Prövningen är så omfattande och tidskrävande att investeringen riskerar att hamna utomlands, trots att Kvarnsveden i övrigt är ett bra val för Stora Enso.

Vilka åtgärder är miljöministern beredd att vidta i syfte att förkorta prövningarnas handläggningstid?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:305 besvarad av

den 18 december

Svar på fråga 2002/03:305 om handläggningstiden vid miljöprövning

Statsrådet Lena Sommestad

Bengt-Anders Johansson har frågat vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förkorta miljöprövningarnas handläggningstid. Som bakgrund till frågan har Bengt-Anders Johansson anfört dels att SCA väntade i tio år på en planprövning för en pappersmaskin i Ortviken, dels att Stora Enso har planer på att bygga en pappersmaskin i Kvarnsveden men att projektet hotas av den miljöbalksprövning som krävs.

Först vill jag göra klart att miljöbalksprövningen av nya eller ändrade industriverksamheter är nödvändig. Inte bara för att leva upp till våra åtaganden internationellt och inom EU, utan också för att vi ska kunna förvissa oss om att vi upprätthåller skyddet för människors hälsa och miljön.

När det sedan gäller långa handläggningstider vill jag säga följande.

Bengt-Anders Johanssons uppgift om att SCA fått vänta i tio år på en planprövning avser ett ärende som avslutades för mer än fem år sedan. Kommunen utarbetade i det fallet både en översiktsplan och en detaljplan. Båda överklagades. Ärendet kan inte läggas till grund för antagandet att det tar tio år för att få tillstånd att bygga en pappersmaskin. Den kommitté som nyligen tillsatts för att se över plan- och bygglagstiftningen har som en viktig uppgift att överväga vad som kan göras för att effektivisera beslutsprocessen i planfrågor.

Bengt-Anders Johansson är orolig för att en miljöbalksprövning av en ny pappersmaskin i Kvarnsveden kommer att ta så lång tid att projektet inte blir genomfört.

Jag vill att regelverket och beslutsprocesserna ska vara effektiva utan att hälso- och miljöskyddskraven åsidosätts. Jag vet att näringslivet har samma uppfattning.

Frågan om långa handläggningstider utreds nu av Miljöbalkskommittén.

För verksamheter som kräver miljöprövning måste det i planeringen finnas en framförhållning som ger tid för miljöprövningen. För en snabb miljöprövning behövs ett gott underlag. Brister i underlaget kan göra det nödvändigt för tillståndsmyndigheten att begära kompletteringar som drar ut på tiden. Miljöbalkskommittén tittar på vad som kan göras för att minska tidsförluster som beror på att ansökningshandlingar i alltför många skeden behöver kompletteras.

Jag vet att man från näringslivet har uppfattningen att miljöprövningen i ett avseende blivit mer omfattande än tidigare. Det handlar om situationer när ett företag avser att ändra en redan tillståndsprövad verksamhet, till exempel genom att bygga ut eller öka produktionen. Före miljöbalkens tid kunde i vissa fall en sådan ändring prövas för sig. Man sökte och fick ett så kallat påbyggnadstillstånd för ändringen och inte för hela verksamheten som den skulle komma att se ut efter ändringen. Detta ledde till problem. För en och samma verksamhet kunde det finnas flera tillståndsbeslut som vart och ett avsåg en viss ändring. Det blev svårt att få en samlad bild av vad som gällde, till exempel vilka utsläpp som var tillåtna. Det blev också svårt att veta vad som skulle prövas från gång till gång. Miljöbalkens regler innebär att man vid en ändring av verksamheten i princip ska göra en prövning av hela verksamheten som den kommer att se ut efter ändringen. Enligt ett avgörande från Miljööverdomstolen är det bara i undantagsfall som man kan låta bli att genomföra en prövning av hela verksamheten.

Miljöbalkskommittén undersöker nu om en regeländring kan bidra till en snabbare prövning av så kallade påbyggnader. Miljöbalkskommittén undersöker också om förfarandet med miljökonsekvensbedömningar kan göras mindre omständligt. Därutöver behöver frågan om samordning mellan prövningar enligt plan- och bygglagstiftningen och miljöbalken undersökas. Den nyligen utsedda PBL-kommittén gör detta.

Utredningarna kommer sannolikt att föreslå ändringar i regelverket. Jag kommer att verka för att de förslag som kan förkorta handläggningstiderna prioriteras i lagstiftningsarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.