Till innehåll på sidan

handläggningstiden hos försäkringsbolagen

Skriftlig fråga 2001/02:1366 av Sjöstrand , Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-19
Besvarad
2002-07-09
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga 2001/02:1366

av Sven-Erik Sjöstrand (v) till finansminister Bosse Ringholm om handläggningstiden hos försäkringsbolagen

Långa handläggningstider hos försäkringsbolagen är ett problem för många personer som blivit skadade i trafiken. För de skadelidande uppstår förutom de medicinska problemen också en osäkerhet kring ekonomin. I december 1998 publicerade Finansinspektionen en regeringsrapport, där de på regeringens uppdrag hade undersökt bolagens reglering av personskador inom trafikförsäkringen. Av undersökningen framgår det att det finns en icke oväsentlig skillnad i handläggningstiderna mellan bolagen. Finansinspektionen förordar att branschen offentliggör bolagens handläggningstider, för att skapa incitament för bolagen att söka reducera handläggningstiderna. Vidare föreslår Finansinspektionen i regeringsrapporten vissa förändringar av själva förfarandet, i syfte att förkorta handläggningstiderna. De har också en mängd åtgärdsförslag vad gäller befintliga rutiner. Av rapporten framgår det att inspektionen ifrågasätter om bolagens ledning i alla avseenden har ett tillfredsställande underlag för att utöva kontroll av skaderegleringen. Det verkar inte ha hänt så mycket efter denna rapport och de långa sjukskrivningstider som uppstår för den enskilde kan ganska ofta tillskrivas försäkringsbolagens ibland mycket långa handläggningstider. Att handläggningstiderna ligger på 7@10 år har mer blivit en regel än ett undantag. Jag vill därför fråga finansminister Bosse Ringholm:

Vad avser finansministern att göra för att följa upp Finansinspektionens förslag?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1366 besvarad av

den 10 juli

Svar på frågorna 2001/02:1365 om sakkunnigläkare och 1366 om handläggningstiden hos försäkringsbolagen

Finansminister Bosse Ringholm

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förbättra tillsynen över försäkringsbolagens sakkunnigläkare och vad jag avser att göra för att följa upp de förslag som finns i Finansinspektionens rapport av den 18 december 1998, Försäkringsbolagen och de trafikskadade (1998:6).

Först och främst vill jag uttrycka att jag till fullo delar den oro Sven-Erik Sjöstrand uttrycker över konsekvenserna av de långa handläggningstiderna hos försäkringsbolagen.

Regeringen har därför nyligen, den 27 juni i år, gett Finansinspektionen i uppdrag att följa upp försäkringsbolagens personskadereglering inom trafikförsäkringen och därmed just den rapport från inspektionen som Sven-Erik Sjöstrand nämner. Förutom att redovisa vilka åtgärder bolagen vidtagit eller avser att vidta i framtiden för att korta handläggningstiderna ligger i uppdraget att Finansinspektionen ska ange vilka åtgärder inspektionen inom ramen för sin tillsyn vidtar avseende bolagens sakkunnigläkare (förtroendeläkare) och på vilket sätt inspektionen följer upp de åtgärder som vidtas. Inspektionen ska även överväga om åtgärder kan behövas för att öka sakkunnigläkarnas oberoende.

Förutom denna åtgärd vill jag peka på att socialministern den 26 juni i år svarade på en liknande fråga från Chatrine Pålsson (kd) om försäkringsbolagens läkare. I svaret angav socialministern att han inte hade fått någon information om att det var vanligt förekommande att sakkunnigläkare som arbetar för försäkringsbolag utformar intyg och utlåtanden på ett otillbörligt sätt. Emellertid, tillade socialministern, kan det innebära problem att Socialstyrelsen inte har ett klart tillsynsansvar på området varför han angav att frågan kommer att bli föremål för en översyn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.