Handikapprörelsen

Skriftlig fråga 2005/06:542 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-05
Anmäld
2005-12-05
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga 2005/06:542 av Ulrik Lindgren (kd) till socialminister Berit Andnor (s)

Handikapprörelsen

Den 1 januari 2005 infördes en särskild sjukförsäkring som innebar att arbetsgivaren måste betala 15 % av de anställdas sjukpenning så länge de är sjukskrivna på heltid. Det har stimulerat till utsortering av arbetssökande och anställda som tros ha hög risk för sjukfrånvaro och därmed ökade kostnader för arbetsgivaren.

En Temoundersökning visar att nio av tio företagare blivit mer försiktiga med att anställa personer som tidigare varit sjuka. Drygt åtta av tio aktar sig för att anställa personer med kroniska sjukdomar. Det har samtidigt blivit allt vanligare med hälsotest i samband med anställning.

Människor med handikapp är en grupp som fått det svårare att hitta ett jobb. Det är en utsatt grupp som redan tidigare haft det svårt på arbetsmarknaden. Även för handikapporganisationerna slår denna lag hårt då de i stor utsträckning anställer människor med sjukdomsbakgrund. Organisationerna har följaktligen hög sjukfrånvaro vilket inneburit ökade kostnader för handikapprörelsen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att stödja handikappsrörelsen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:542 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:542 om handikapprörelsen

Statsrådet Hans Karlsson

Ulrik Lindgren har frågat mig vad jag avser att göra för att stödja handikapprörelsen.

Från och med den 1 januari 2005 gäller att arbetsgivare ska medfinansiera 15 % av den sjukpenning som vid heltidssjukskrivning betalas ut till anställda hos arbetsgivaren.

I samband med att denna reform genomfördes framfördes farhågor om att medfinansieringen skulle leda till ökad risk för diskriminering av vissa grupper i samband med nyanställning. Av den anledningen infördes ett högriskskydd som innebär att Försäkringskassan kan besluta om undantag från medfinansieringen för den som lider av en kronisk sjukdom och till följd av denna löper ökad risk för sjukskrivning.

Regeringen kommer även att följa utvecklingen och är beredd att vidta åtgärder om detta skulle visa sig nödvändigt.

Det finns även skäl att framhålla att ett funktionshinder inte generellt innebär högre risk för sjukskrivning. Det finns knappast anledning att anta att en arbetssökande med synskada, hörselskada eller en rad andra funktionshinder skulle löpa större risk att bli långtidssjukskriven än andra arbetssökande.

Medfinansieringen innehåller också bestämmelser som fungerar som skydd för arbetsgivare med ett mindre antal anställda. En arbetsgivare behöver inte betala den särskilda sjukförsäkringsavgift som understiger 12 000 kr per kalenderår. Dessutom finns ett högkostnadsskydd som innebär att ingen arbetsgivare behöver betala avgift som överstiger 4 % av arbetsgivarens samlade lönekostnader för ett år.

Kombinationen av högriskskydd, fribelopp och högkostnadsskydd borde innebära att handikapprörelsen inte drabbas av orimliga kostnadsökningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.