handikappanpassade lokaler

Skriftlig fråga 1998/99:216 av Dunker, Anne-Katrine (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-21
Besvarad
1999-01-07
Anmäld
1999-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:216 av Anne-Katrine Dunker (m) till statsrådet Ulrica Messing om handikappanpassade lokaler

den 21 december

I riksdagens mål för nationell kulturpolitik står det bl.a. att man skall verka för att alla får möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser.

Att känna förankring i sin egen kultur är vitalt för att kunna känna tillhörighet i samhällslivet i stort. Tyvärr har inte alla människor möjlighet att delta fullt ut i kulturlivet eftersom många av våra offentliga lokaler inte är anpassade för människor med funktionshinder. Många äldre lokaler har ännu inte handikappanpassats och vad som är värre är att även nybyggda, offentliga lokaler inte alltid uppfyller kraven. I statsrådets och mitt hemlän finns exempel på lokaler som inte uppfyllt kraven på tillgänglighet för funktionshindrade. Ett nyinvigt museum t.ex. där en rullstolsbunden person inte kunde komma in. Detta kan inte bero på lagda besparingar och inte heller behövs några extra medel. Vad som behövs är kunskap och omtanke redan vid ritbordet.

Jag vet att statsrådet inte får svara på enskilda ärenden men det kan finnas fler exempel på liknande problem i andra delar av vårt land, och som kan upprepas vilket är oroande.

Min fråga till statsrådet Messing är:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att nyproducerade offentliga lokaler handikappanpassas?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:216 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:216 om handikappanpassade lokaler
    Kulturminister Marita Ulvskog

den 7 januari

Anne-Katrine Dunker har frågat statsrådet Ulrica Messing om vilka åtgärder hon avser att vidta för att nyproducerade offentliga lokaler handikappanpassas.

Frågan har överlämnats till mig för besvarande eftersom den utgår från målen för den nationella kulturpolitiken om bl.a. allas möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser. Enligt Anne-Katrine Dunker har inte alla möjlighet att delta fullt ut i kulturlivet eftersom många av våra offentliga lokaler inte är anpassade för människor med funktionshinder.

Jag har som kulturminister ofta betonat att människor med funktionshinder bör få del av det allmänna kulturutbudet på samma villkor som andra. Regeringen lyfte också fram detta som en prioriterad fråga i kulturpropositionen hösten 1996. Mycket återstår nämligen att göra innan alla institutioner är tillgängliga för funktionshindrade, vilket inte minst handikapprörelsen kunnat påvisa. Staten har här det övergripande ansvaret, men även kommuner och landsting har ett ansvar när det gäller lokala och regionala institutioner.

Statens kulturråd har på regeringens uppdrag nyligen utarbetat ett förslag till handlingsprogram för funktionshindrades tillgång till kultur (Rapport från Statens kulturråd 1998:3). I programmet föreslås åtgärder för att funktionshindrade skall få del av det allmänna kulturutbudet på samma villkor som andra och för att funktionshindrade skall stimuleras till egen skapande verksamhet. Inför år 1999 har regeringen tilldelat Kulturrådet ett övergripande ansvar för att fullfölja handlingsprogrammet, liksom en viss resursförstärkning för att möjliggöra detta.

Bland de olika åtgärder som redan finns för att öka tillgängligheten för funktionshindrade, vill jag nämna den gällande planlagstiftningen som kräver att lokaler dit allmänheten har tillträde skall vara tillgängliga för och kunna användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Vidare kan statligt stöd lämnas för handikappanpassning av musei-, teater- och konsertlokaler som tillhör någon annan än staten, liksom för handikappanpassning av allmänna samlingslokaler.

Jag vill avslutningsvis nämna att regeringen i olika sammanhang har framhållit betydelsen av att tillgängligheten för funktionshindrade förbättras i hela samhället. Detta synsätt skall genomsyra den nationella handlingsplan för handikappområdet som utarbetas av regeringens särskilda statssekreterargrupp för handikappfrågor i kontakt med handikapprörelsen. Handlingsplanen skall vara klar hösten 1999. den 28 december

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.