Handelsrelationerna med Iran

Skriftlig fråga 2017/18:742 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-07
Överlämnad
2018-02-08
Anmäld
2018-02-09
Sista svarsdatum
2018-02-14
Svarsdatum
2018-02-15
Besvarad
2018-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

I februari förra året reste statsministern och handelsministern med en stor näringsdelegation till Iran för att utveckla handelsrelationerna mellan Sverige och Iran. Besöket var en del av de fördjupade relationerna mellan västvärlden och Iran efter undertecknandet av kärnenergiavtalet. Besöket ledde bland annat till att Sveriges export till Iran fördubblades under de tre första kvartalen förra året, och kom att uppgå till 3,8 miljarder kronor.

I januari slog Irans religiösa ledare på ett blodigt och brutalt sätt ned ett landsomfattande uppror för demokrati och yttrandefrihet, och grep tusentals personer – ett tydligt tecken på att de inte lyssnar på folket.

I veckan beslutade en domstol att fastställa dödsdomen mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali som har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Min fråga till statsrådet Ann Linde är:

 

Avser statsrådet att avsluta eller fortsätta handelsrelationerna med Iran?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:742 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:742 av Håkan Svenneling (V) Handelsrelationerna med Iran

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser att avsluta eller fortsätta handelsrelationerna med Iran.

Regeringen följer utvecklingen i Iran nära. Vi har tydligt markerat att det våld som riktades mot fredliga demonstranter tidigare i år är oacceptabelt. Yttrandefriheten och rätten att demonstrera måste respekteras. Regeringen är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter i Iran inklusive användningen av dödsstraff. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer visar tydligt på dessa problem. Frågor om mänskliga rättigheter tas alltid upp i våra möten med Iran. Sverige har en tradition av att vara tydliga när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, och det ska vi fortsätta att vara.

Den långvariga isoleringen av Iran har framförallt gynnat konservativa grupper. Däremot ser vi att andra krafter välkomnar ett ökat internationellt utbyte. De hävda sanktionerna till följd av den banbrytande kärntekniska överenskommelsen innebär nya möjligheter för ett mer öppet Iran med stärkta internationella kontakter och ökad handel. Fördjupat utbyte med omvärlden möjliggör också dialog om mänskliga rättigheter. Sverige ska vara en del i detta. Detta är utgångspunkten för regeringens relationer med Iran, inklusive på handelsområdet.

Stockholm den 15 februari 2018

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.